Business

Succes zonnepanelen is nekslag voor enorme zonnecentrale

06 januari 2020 19:35

De Crescent Dunes in Nevada. Beeld © Getty Images

Zonne-energie wordt steeds goedkoper. Soms betekent het succes van de ene vorm van zonne-energie echter de ondergang van een andere vorm van zonne-energie. Zo staat in de woestijn van Nevada in de VS een centrale stil die 1 miljard dollar kostte. Wat ging er fout?

Zonnecentrale Crescent Dunes bestaat uit tienduizend spiegels, die zijn opgesteld in een cirkel met een diameter van meer dan drie kilometer. Zij bundelen de zonnestralen in een stoomturbine in een hoge toren in het midden. 

De centrale had de energie voor een stad van 100.000 inwoners moeten verzorgen. Het mooie was ook dat opgewekte energie kon worden opgeslagen in de vorm van gesmolten zout, maar die techniek is inmiddels ingehaald.

In 2011 werd begonnen met de bouw van de Crescent Dunes, in 2015 was hij klaar. Vorig jaar raakte de centrale echter de enige klant kwijt en inmiddels is hij gesloten. De Amerikaanse belastingbetaler blijft achter met voor 737 miljoen dollar aan gegarandeerde leningen.

135 vs 30 dollar

Elke megawattuur die de gesloten zonnecentrale opwekte kostte namelijk 135 dollar, maar de laatste jaren zijn zonnepanelen veel efficiënter geworden in het opwekken van stroom.

De kostprijs van een megawattuur van een nieuwe centrale die werkt met zonnepanelen is daardoor gedaald tot slechts 30 dollar, berekende Bloomberg. Dat komt mede doordat zonnepanelen veel minder onderhoud vergen.

Je kunt dus ook spreken van een enorm succes voor zonne-energie, alleen wel een andere vorm van zonne-energie.

'Flops onontkoombaar'

Flops zijn een onontkoombaar onderdeel van het ontwikkelen van een toekomst zonder fossiele energie, haalt Bloomberg voorstanders van overheidsinvesteringen in duurzame energie aan. Het persbureau maakt de vergelijking met investeerders die op zoek zijn naar de volgende Google.

De teloorgang van Crescent Dunes biedt intussen voer voor de regering-Trump, die wil snijden in subsidies voor duurzame energie, zegt Timothy Fox, vice-voorzitter bij onderzoeksbureau Clear View Energy Partners tegen Bloomberg.

Bron • RTL Z