Business

'Real Madrid benadert durfinvesteerder voor nieuwe competitie'

Matthias Pauw • 06 december 2019 11:51 @mattpauw

Spelers van Real Madrid vieren een goal. Beeld © AFP

De topman van Real Madrid, Florentino Pérez, heeft durfinvesteerder CVC benaderd om te praten over een nieuwe, internationale clubcompetitie. Daaraan zouden topclubs van over de hele wereld moeten deelnemen.

Dat schrijft de Financial Times (FT) op basis van gesprekken met ingewijden. Volgens een bron van de krant met kennis van de gesprekken is een van de opties zelfs om twee internationale competities op te tuigen, met ieder twintig deelnemende clubs.

Clubs van over de hele wereld

Welke clubs daarvoor in aanmerking komen of op basis van welke criteria een club toegelaten zou kunnen worden tot de competities, is niet duidelijk. Wel weet de krant te melden dat in ieder geval de acht leden van de World Football Club Association alvast hoge ogen gooien.

Pérez staat sinds kort aan het hoofd van die nieuwe organisatie. De leden zijn de Europese topclubs Real Madrid en AC Milan, de Zuid-Amerikaanse grootmachten Boca Juniors en River Plate, het Mexicaanse Club America, Auckland City uit Nieuw-Zeeland, Guangzou Evergrande uit China en Mazembe uit Congo.

Real Madrid en CVC reageerden vanochtend niet op een verzoek om toelichting van RTL Z.

WK voor clubs

De plannen voor een nieuwe competitie zouden trouwens minder concreet zijn dan een ander plan van CVC. Volgens de zakenkrant is de investeerder namelijk ook geïnteresseerd in het kopen van de mediarechten van het WK voetbal voor clubs.

Dat WK voor clubteams is op dit moment bepaald niet het populairste en meest prestigieuze voetbaltoernooi, maar er is een nieuwe opzet verzonnen die het evenement meer cachet moet geven. Vanaf 2021 zullen er namelijk 24 deelnemers zijn, tot nu toe waren dat er slechts 8.

Lucratief

Als CVC de uitzendrechten koopt, kan het die vervolgens weer doorverkopen aan tv-zenders over de hele wereld. En het verkopen van uitzendrechten kan behoorlijk lucratief zijn.

Ter illustratie: de wereldwijde verkoop van tv-rechten van de Engelse voetbalcompetitie bracht in het seizoen 2017/2018 maar liefst 3,2 miljard euro op. De Spaanse rechten werden voor 1,6 miljard verkocht, de Italiaanse voor 1,3 miljard, de Duitse voor 1,2 miljard en de Franse voor een slordige 800 miljoen euro, becijferde Deloitte eerder dit jaar.

De Nederlandse Eredivisie stak met een schamele 89 miljoen euro aan tv-inkomsten daar wat schraaltjes bij af.

Bron • RTL Z