Business

Rijke financiers draaien geldkraan dicht: Dynasource failliet

Mathijs Smit • 19 november 2019 12:33 @Mathijs__Smit

Dynasource telde John Fentener van Vlissingen onder haar geldschieters. Beeld © ANP

De Amsterdamse it-bemiddelaar Dynasource, die wilde uitgroeien tot de Airbnb van de automatiseringsindustrie, is failliet.

Dynasource werd opgericht in 2013 en ontwikkelde een vergelijkingssite voor de automatiseringsindustrie. Op die site kunnen klanten die op zoek zijn naar automatiseringsbedrijven of zelfstandige ict-ondernemers hun keuze maken, zoals bijvoorbeeld bij Airbnb en Tripadvisor.

Het bedrijf wist zeer vermogende geldschieters aan te trekken, zoals investeringsmaatschappij Walvis van John Fentener van Vlissingen en NPM Capital, dat in handen is van de familie Fentener van Vlissingen.

Klinkende namen

Ook in de top van het bedrijf zaten klinkende namen. Afgelopen zomer kreeg voormalig Funda-directeur Marc Duijndam de leiding over Dynasource, en werd oud-Endemol-bestuurder Ruud Hendriks er toezichthouder.

Vorige week kreeg Dynasource echter uitstel van betaling, omdat het niet meer aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen. Directeur Duijndam zei er toen alles aan te doen om alsnog met het bedrijf verder te kunnen.

Doorstart

Nu blijkt dat het niet is gelukt om de vergelijkingssite vanuit surseance voort te zetten. Curator Ton Tekstra moet kijken of er een doorstart vanuit faillissement mogelijk is. "Daar lijkt zeker belangstelling voor te bestaan." 

Dynasource ging failliet omdat aandeel- en certificaathouders niet bereid waren om méér geld in het bedrijf te steken, zegt Tekstra. "Er zijn ook geen andere financiers gevonden om het bedrijf uit surseance te halen."

Geschil met oprichter

Volgens de curator was de grens voor de toch zeer kapitaalkrachtige aandeelhouders bereikt. "Zij vonden dat er relatief gezien al veel geld in zat." Ook zou de ruzie met mede-oprichter Peter-Robin Mijderwijk de investeerders hebben afgeschrikt, en hen hebben weerhouden van een nieuwe kapitaalinjectie.  

Vorige week eiste de begin dit jaar als bestuurder opgestapte Mijderwijk voor de Amsterdamse Ondernemingskamer een onderzoek naar de gang van zaken bij Dynasource.

Bron • RTL Z / Mathijs Smit