Business

ArcelorMittal heeft geen zin in milieuclaims en gaat Italiaanse staalfabriek sluiten

Maarten Veeger • 18 november 2019 13:21 @breakingsweep

Werknemers bij de Ilva-fabriek in Taranto Beeld © Getty

Een jaar geleden kochten de Indiërs achter ArcelorMittal de Italiaanse staalfabriek Ilva. Ze kregen daarbij de belofte dat ze geen gedonder zouden krijgen vanwege de jarenlange vervuiling door de fabriek. Nu dat wel lijkt te gaan gebeuren, trekken ze de stekker eruit. De banen van ruim 10.000 mensen staan op het spel.

Ilva is de grootste staalfabriek van Europa. Het belangrijkste onderdeel van het bedrijf staat in Taranto, in het uiterste zuiden van het land. ArcelorMittal is het staalbedrijf van de Indiër Lakshmi Niwas Mittal. Het heeft het hoofdkantoor in Luxemburg en een beursnotering in onder meer Amsterdam.

ArcelorMittal nam een jaar geleden Ilva over van de Italiaanse staat, die het vier jaar eerder overnam van de Italiaanse familie Riva.

Hoog sterftecijfer en tumoren

Het Italiaanse bedrijf staat bekend als een van de grootste milieuvervuilers van het land. Overheidsonderzoek heeft uitgewezen dat in de omgeving van het staalcomplex verhoudingsgewijs veel kinderen geboren worden met afwijkingen en dat het sterftecijfer hoger ligt vanwege veel bewoners met schade aan de luchtwegen.

Ook de baai van Taranto is zwaar vervuild. De burgemeester van Taranto sloot eerder dit jaar twee scholen nabij de fabriek vanwege de ernstige vervuiling.  

Alles dicht in januari

Bij de overname kreeg ArcelorMittal de garantie dat het niet vervolgd zou worden vanwege milieuschade. ArcelorMittal zou dan 4,2 miljard euro investeren.

De regering van premier Giuseppe Conte trok die garantie een maand geleden in. Dat gebeurde na aandringen van de grootste regeringspartij de Vijfsterrenbeweging.   

De staalgigant liet in de aanloop naar dat regeringsbesluit al lange tijd weten de fabrieken in Italië in dat geval te gaan sluiten. De afgelopen dagen is daarvoor een tijdschema bekend geworden. Tussen eind november en half januari worden volgens de Italiaanse zakenkrant onderdelen Il Sole 24 ore stap voor stap stilgelegd. 15 januari is dan alles gesloten.

Ilva Taranto Beeld © Getty

Redding uit China?

Om dat te voorkomen is de Italiaanse regering op zoek naar een nieuwe redder. En hoopt die zo bleek vandaag, te vinden in het Chinese staalbedrijf Jingye.

Jingye nam eerder deze maand het noodlijdende British Steel over. Die overname waarmee zo’n 5000 banen lijken te worden gered is een succes voor de Britse premier Boris Johnson. British Steel is in de problemen gekomen door overcapaciteit in de sector en de brexit.

Het bedrijf wordt geleid door Li Ganpo, een van de rijkste mannen van China. Het is met een enorme staalfabriek gevestigd in Hebei, niet ver van Beijing.

Deze week spreken Italiaanse regeringsfunctionarissen met consultants van EY, zo meldt Il Sole 24 ore. Die consultants hebben de deal tussen Jinye en British Steel gesmeed.

De Italiaanse regering heeft echter ook een alternatief plan. Het wil Ilva mogelijk een overbruggingskrediet geven en het over twee jaar opnieuw in de verkoop zetten. Zo zei een minister vanmorgen op de radio.

Protest vanwege de vervuiling door Ilva in Taranto Beeld © Getty

Drie voorwaarden 

ArcelorMittal verklaarde maandag in de Romeinse krant Il Messagero Ilva nog wel te willen redden op drie voorwaarden: de herintroductie van de immuniteit voor het management wat betreft de milieuschade, de kans om het industrieel plan aan te passen en een akkoord voor het ontslag van 5000 personeelsleden, ongeveer de helft van het personeel.

Vakbonden bereiden ondertussen een manifestatie voor in Rome. Sluiting van Ilva zou dramatisch kunnen uitpakken voor de regio Apulië, dat net als elders in het zuiden van Italië kampt met een hoge werkeloosheid. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat heeft 16 procent van de beroepsbevolking in Apulië geen baan.

Bron • RTL Z / Maarten Veeger