Business

Ex-baas Bloedbank vertrok met 457.000 euro

26 augustus 2014 11:49

Beeld ©

Bloedbank Sanquin betaalde ex-topman Theo Buunen na zijn vertrek nog ruim 457.000 euro. Dat blijkt uit berekeningen door RTL Nieuws op basis van gegevens in de meest recente jaarrekening.

Voormalig bestuursvoorzitter Buunen legde in september 2012 zijn functie neer. De vijf jaar voor zijn vertrek waren gekenmerkt door maatschappelijke onrust over de hoogte van zijn salaris. Maar ook na zijn afscheid ontstond ophef, nadat vakblad Medisch Contact had onthuld dat Buunen tot aan zijn pensioen zou worden doorbetaald. De totale kosten van die regeling waren toen nog onbekend. Alleen de rekening over de eerste vier maanden van 2012 – 100.000 euro - was destijds openbaar.

Salaris en premies
Uit de beloningsparagraaf in de jaarrekening over 2013 blijkt nu dat Sanquin de topman in ruste vorig jaar een basissalaris van 276.000 betaalde, en nog eens 31.000 aan pensioenpremie. Samen dus 307.000 euro. In 2014 ontving Buunen nog tot maart salaris en pensioenpremies. Op basis van de eerdere betalingen kostte dat Sanquin nog minstens 50.000 euro. Daarmee komen de totale kosten voor Sanquin op ruim 457.000 euro.

Sanquin benadrukt dat Buunen geen afkoopsom heeft meegekregen, maar gebruik maakte van regelingen die voor alle werknemers gelden. "Vanaf zijn terugtreden uit de raad van bestuur maakt hij gebruik van tijdens zijn dienstverband gespaard verlof en van de levensloopregeling", aldus de stukken. Volgens woordvoerder Robert Heckert waren Buunens tegoeden voldoende voor anderhalf jaar doorbetaling.

Lijkt een truc
Kamerlid Henk van Gerven, die vorig jaar over de kwestie Kamervragen aan minister Schippers van Volksgezondheid stelde, hechtte weinig waarde aan die verklaring. "Dat lijkt op een truc", zei hij destijds. "Bovendien is het maatschappelijk onaanvaardbaar." Sanquin moest afgelopen jaren enkele reorganisaties en bezuinigingsrondes doorvoeren, waarbij 120 banen werden geschrapt.

Bron • RTL Nieuws