Business

Vakantiewerk minder populair, uurloon fors gedaald

Saskia van Huijgevoort • 12 juli 2016 06:00 @Saskia_vanH

In totaal pellen scholieren 20 miljoen bloembollen in de vakantieperiode. Beeld © ANP (Archieffoto)

Minder jongeren doen deze zomer vakantiewerk. 71 procent geeft aan deze zomer de handen uit de mouwen te steken, terwijl dat vorig jaar nog 77 procent was, onderzocht FNV Jong.

Een van de redenen om minder vakantiewerk te doen is wellicht dat het minder goed betaalt. Sinds 2013 is het gemiddelde uurloon met een euro gedaald. Vier jaar geleden was het gemiddelde uurloon bijna 8 euro, dit jaar moeten vakantiekrachten zich tevreden stellen met 6,96 euro per uur. 

Wat verder opvalt aan de uitkomsten van het onderzoek van FNV Jong is dat allochtone jongeren meer moeite hebben met het vinden van een vakantiebaantje dan autochtone. Minder dan de helft van de allochtone jongeren vond gemakkelijk een baantje. Van het aantal leeftijdsgenoten met ouders uit Nederland vond 63 procent snel een bijbaan. 

Bang voor verveling

Alhoewel het in de schoolbanken aantrekkelijk lijkt om de hele dag in de tuin te luieren, vinden de meesten dat toch maar niks. Bijna de helft wil gewoon aan de slag om verveling te voorkomen. Andere populaire redenen zijn om werkervaring op te doen en omdat het goed staat op een cv. Eén op de tien gaat aan het werk omdat de ouders het verplichten.

De meeste jongeren werken trouwens niet de hele zomer: meestal gaan ze tussen tussen de drie en zes weken aan de slag. Meisjes werken daarbij langer dan jongens. Horeca is het meest populair, maar verdient opvallend genoeg niet het meest. 

1. Zorg/welzijn (10,65 euro per uur)
2. Bouw (10,09 euro per uur)
3. Kantoor (9,27 euro per uur)
4. Recreatie (8,75 euro per uur)
5. Schoonmaak (7,10 euro per uur)
6. Industrie (7,02 euro per uur)
7. Detailhandel (5,97 euro per uur)
8. Horeca (5,91 euro per uur)
9. Landbouw (5,02 euro per uur)

Meer op RTL Z:

Bron • RTL Z