Business

Investeerder Waterland verorbert biefstukkenrestaurant Loetje

Mathijs Smit • 02 oktober 2019 10:42 @Mathijs__Smit

Biefstukkenrestaurant in handen van private equity. Beeld © ANP

Investeringsmaatschappij Waterland neemt een meerderheidsbelang in restaurantketen Loetje, bekend van de biefstukken in jus. Daarmee lost Waterland de belofte in om de vorig jaar overgenomen restaurantketen Debuut snel uit te bouwen.

Waterland is met ruim 6 miljard euro aan vermogen en participaties in tientallen bedrijven een van de grootste investeringsmaatschappijen van Nederland. Vorig jaar nam de investeerder een belang in de restaurantketen Debuut, die actief is met verschillende formules waaronder bar-restaurant Stan & Co.

Omzet verdubbelen

Debuut boekte destijds een omzet van 45 miljoen euro, maar Waterland zei dat binnen vijf jaar te willen verdubbelen tot 100 miljoen euro. De overname van de keten Loetjes voegt 75 miljoen euro aan omzet toe. Daarmee is de groeibelofte dus ruimschoots ingelost.

Overigens benadrukt marketingmanager Jorine Sieperda van Loetje dat beide bedrijven voorlopig zelfstandig naast elkaar blijven bestaan. "Loetje en Debuut blijven elk een eigen directie en strategie houden. Ze komen onder een topholding, waardoor inkoopvoordelen en uitwisseling van kennis en locatiebeleid kunnen ontstaan." Ook houden de huidige eigenaren van Loetje een belang in het bedrijf.

Details over de eigendomsverhoudingen of de overnamesom zijn niet bekend gemaakt. Naar verluidt betaalde Waterland vorig jaar minstens 40 miljoen om de oprichter van het kleinere Debuut uit te kopen.

Uitbouw Loetje

Het eerste restaurant van Loetje werd in 1977 geopend door Ludwig Klinkhamer, die in 2017 overleed na een ongelukkige val. Onder leiding van zijn zoon en met financiële steun van de oprichters van retailgigant Action werd het bedrijf vooral na 2016 sterk uitgebouwd, tot 19 vestigingen.

Volgens Sieperda kan Loetje door de participatie van Waterland sterk blijven groeien. "Wij willen elk jaar vier tot vijf nieuwe vestigingen openen. Dat is een van de redenen om deze stap te nemen." Ook Debuut zal verder blijven groeien. 

Waterland, dat eerder dit jaar in het nieuws kwam door de aandeelhoudersruzie bij afvalverwerker Inashco, wil geen commentaar leveren op de overname. 

Bron • RTL Z