Business

Speculerende oliehandelaar verspeelde 320 miljoen dollar

Nikki Sterkenburg • 20 september 2019 16:40 @SterkNikki

Olieraffinaderij in Venezuela Beeld © @AFP

Een speculerende oliehandelaar in Singapore heeft bij zijn werkgever Petro-Diamond Singapore 320 miljoen dollar verspeeld, nadat hij deed alsof hij investeerde voor klanten. In werkelijkheid ging het om ongeautoriseerde deals in oliederivaten die voor enorme verliezen zorgden.

De Chinese handelaar Jack Wang Xingchen ging in november 2018 voor het dochterbedrijf van Mitsubishi aan de slag. Vanaf januari begon hij met het sluiten van de ongeautoriseerde deals, die in strijd waren met de regels van het bedrijf. 

Nadat de man in augustus niet meer op zijn werk verscheen, startte het bedrijf een onderzoek. Hij is inmiddels ontslagen en er is aangifte tegen hem gedaan. De verspeelde miljoenen vormen iets minder dan 10 procent van Mitsubishi's jaarlijkse winst. 

Eerdere slechte deals

Het is niet de eerste keer in de oliehandel dat schimmige deals zorgden voor grote verliezen. Vorig jaar schorste het Chinese Unipec twee medewerkers na betrokkenheid bij verliezen van 656 miljoen dollar. In 2007 moest het Japanse Mitsui de afdeling in Singapore sluiten na een verlies van 81 miljoen euro in oliebijproduct Nafta. De handelaar en zijn leidinggevende kregen celstraf.

Bron • RTL Z / Nikki Sterkenburg