Business

Vrouw die 80.000 euro van werkgever stal, hoeft cel niet in

Mathijs Smit • 17 september 2019 14:15 @Mathijs__Smit

Medewerkster schreef 80.000 euro naar zichzelf over, omdat ze schulden had. Beeld © ANP

Een vrouw die gedurende tweeënhalf jaar ruim 80.000 euro van haar werkgever achterover drukte, hoeft de cel niet in. De rechtbank in Almelo veroordeelde haar gisteren tot een taakstraf van 180 uur.

De 42-jarige vrouw werkte jarenlang als administratief financieel medewerkster voor een bedrijf in Almelo, waar alle betalingen via haar liepen. Nadat haar baas ontdekte dat de vrouw tussen 2014 en 2017 een aantal bedragen had overgemaakt naar de rekening van haar moeder, deed hij aangifte.

Schulden

Uit onderzoek bleek dat de administratief medewerkster in 69 betalingen in totaal 80.462 euro had overgemaakt. Om ontdekking te voorkomen, had zij de naam van een leverancier als begunstigde bij de betalingen vermeld.

Het grootste deel van dat geld was vervolgens direct naar haar eigen rekening overgeschreven. Volgens de vrouw stal zij het geld, omdat zij schulden had.

Taakstraf

Gisteren veroordeelde de rechtbank Overijssel in Almelo de vrouw tot een taakstraf van 180 uur. Daarnaast kreeg zij een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden, met een proeftijd van 2 jaar.

De rechter woog mee dat zij niet eerder was veroordeeld voor soortgelijke zaken, en hield rekening met de straffen die in vergelijkbare zaken werden opgelegd.

Geen volledige schadevergoeding

De gedupeerde werkgever eiste in de strafzaak ook een schadevergoeding van ruim 158.000 euro. Naast het verduisterde bedrag wil hij ook de schade vergoed krijgen, waaronder onder meer betalingen aan deurwaarders, leningen die hij de vrouw had verstrekt en juridische kosten.

Van de rechter hoeft de vrouw voorlopig echter alleen de gestolen 80.000 euro te betalen. Voor de overige schade moet hij een separate civiele rechtszaak beginnen.

Bron • RTL Z / Mathijs Smit