Business

Seksartikelenwinkel Pabo boekte megaverliezen

Mathijs Smit • 10 september 2019 13:37 @Mathijs__Smit

Pabo boekte vorig jaar 12 miljoen verlies. Beeld © ANP

De verkoop van seksartikelen leverde het Zeeuwse winkelbedrijf Pabo in het jaar vóór het recente faillissement waanzinnig grote verliezen op. Het bedrijf deed alsof het goed ging, maar blijkt vorig jaar in werkelijkheid een verlies 12 miljoen euro te hebben geboekt. De curator stelt een onderzoek in.

Vorig jaar maart ging de seksartikelenhandel in Hulst ook al failliet. Destijds maakte de Nederlandse dochteronderneming van het Duitse erotiekbedrijf Beate Uhse onder de naam Pabo 4.0 nog een doorstart. Daardoor behielden 60 werknemers hun baan.

Opkrabbelen

Eind vorig jaar beweerde de toenmalige directeur Michael Specht in de Zeeuwse krant PZC dat het Nederlandse bedrijf weer aan het 'opkrabbelen' was. "De sfeer op het kantoor in Hulst wordt ook steeds beter." Begin juli ging Pabo echter opnieuw bankroet.

Uit het eerste faillissementsverslag van curator Joost Willemen blijkt dat de uitspraak over opkrabbelen onzin was. Pabo 4.0 boekte in het gebroken boekjaar 2018/2019, dat liep tot en met maart, namelijk een verlies van maar liefst 12,4 miljoen euro. Op een omzet van nog geen 31 miljoen is dat een opvallend hoog bedrag.

Megaverliezen

April en mei van dit jaar brachten geen verbetering. In die twee maanden verkocht het bedrijf voor 3,8 miljoen aan pikant ondergoed en seksspeeltjes, waarop 1,6 miljoen euro werd verloren.

"Binnen Pabo 4.0 was sprake van te hoge kosten, waardoor de onderneming structureel verlieslatend was", schrijft curator Willemen. "Het faillissement was daarmee onvermijdelijk."

In een toelichting zegt de curator dat hij een aanvullend boekenonderzoek zal instellen. "De verhouding tussen omzet en verliezen doet namelijk inderdaad wel vragen rijzen. Maar afgelopen maanden hebben andere zaken nog prioriteit gehad."

Miljoenenschuld

Ook de schuld van het erotiekbedrijf blijkt aanzienlijk. Pabo leende bij een niet nader genoemde 'financier' ruim 18 miljoen euro. De geldschieter heeft inclusief provisie en rente inmiddels bijna 20 miljoen euro tegoed van de failliete boedel.

Het bankroet van Pabo staat niet op zich, staat in het verslag. Na het Nederlandse faillissement gingen ook het Duitse moederbedrijf Be You (voorheen Beate Uhse) en verschillende Duitse en Belgische dochter- en zusterbedrijven op de fles.

Geen doorstart

Eveneens opmerkelijk is dat Willemen in zijn verslag schrijft 'dat de onderneming niet wordt doorgezet.' In juli stelde het Groningse EDC, het bedrijf achter seksartikelenwebshop Easytoys, dat het wél een doorstart met Pabo maakte.

Een woordvoerster van EDC laat weten dat het bedrijf alleen de e-commerce-activiteiten heeft overgenomen. Pabo was ook actief met winkels en als postorderbedrijf en telde 60 werknemers.

Werkgelegenheid

De woordvoerster weet niet of er werknemers met de overname zijn meegekomen. "Daarover zijn wel gesprekken geweest, maar ik weet niet hoe die zijn afgelopen." 

Curator Willemen licht toe dat hij inderdaad alleen enkele activa uit de boedel heeft doorverkocht. Concrete afspraken over behoud van werkgelegenheid zijn daarbij niet gemaakt.

Bron • RTL Z / Mathijs Smit