Business

Hoe groeibriljant A Little Lovely Company op de fles ging

Mathijs Smit • 06 september 2019 13:14 @Mathijs__Smit

A Little Lovely Company was succesvol met mierzoete kinderartikelen. Beeld © A Little Lovely Company

De ooit waanzinnig succesvolle Groningse groothandel in kinderaccessoires A Little Lovely Company ging deze zomer plotseling ten onder. Uit het faillissementsverslag blijkt dat het bedrijf niet tijdig sneed in de kosten, nadat de concurrentie de successen kopieerde en de omzet kelderde.

Ontwerpster Nina Hateley en verpleegkundige Judith de Ruijter richten A Little Lovely Company in 2014 op om hun zelf ontworpen kinderaccessoires op de markt te brengen. Hun lichtgevende letterboxen en spreuk-slingers worden direct een wereldwijde hype.

Indrukwekkende groei

In korte tijd maakt de Groningse groothandel daardoor een indrukwekkende groei door. Twee jaar na de oprichting bedraagt de omzet al bijna 12 miljoen euro. De ondernemers zetten de voet op het gaspedaal. Zij kopen een groot hoofdkantoor met magazijnen, nemen 75 werknemers aan en openen twee eigen winkels in Groningen.

In 2017 blijken de verkopen van de populairste artikelen echter ernstig tegen te vallen. Vooral de lichtgevende letterbakken worden op grote schaal door concurrenten gekopieerd, waardoor de omzet keldert. Tot overmaat van ramp maken de twee eigen winkels, ook na de verwachtte aanloopkosten, verlies.

Faillissement onvermijdbaar

A Little Lovely Company verzuimt de personeelskosten tijdig aan te passen aan de omzetdaling. Daardoor lijdt het bedrijf in 2018 een verlies van 3 miljoen euro op een omzet van 6 miljoen.

Nadat een door ING afgedwongen zoektocht naar investeerders mislukt, eist de bank een overbruggingskrediet terug. Surseance en faillissement zijn daardoor onvermijdbaar.

Doorstart

Curator Gerard Breuker heeft de waardevolle delen uit de failliete boedel vorige maand voor 1,8 miljoen euro verkocht aan Diek Invest, onderdeel van het Groningse veilingbedrijf en boedelopkoper OVM, van ondernemer Arjen Damminga.

Onder zijn leiding maakt A Little Lovely Company een doorstart, waarbij 24 werknemers hun baan behouden. Oprichters Hateley en De Ruijter blijven bij het bedrijf betrokken.

Bron • RTL Z / Mathijs Smit