Business

Weddingplanner voor Italiaanse bruiloften: rompslomp, maar het komt goed

Nikki Sterkenburg • 19 augustus 2019 06:08 @SterkNikki

Beeld © iStock

Het is de droom van menig bruidspaar: trouwen op een Italiaans landgoed en daarna met alle gasten aan een lange gedekte eettafel in de boomgaard. Maar de organisatie van zo’n Italiaanse bruiloft loopt iets anders dan in Nederland, vertellen deze twee weddingplanners.

Inge van der Kraan (52), oprichter van De Italiaanse Bruiloft was in 2000 de eerste weddingplanner die aanbood ook bruiloften in Italië te plannen. "Vaak regel ik alles van a tot z, maar ik krijg ook veel bruidsparen die het eerst zelf proberen te regelen en dan compleet vastlopen in de bureaucratie."

Want waar je in Nederland je burgerlijk huwelijk bijna geheel digitaal met de gemeente kan regelen, werkt dat in Italië net even anders. "Je moet naar een kantoor, een nummertje trekken en dan maar hopen dat je diezelfde middag aan de beurt komt. Zeker voor mensen die ook een officieel burgerlijk huwelijk in Italië willen sluiten, krijgen met een enorme papierwinkel te maken. Maar uiteindelijk is het toch leuker wanneer je meteen officieel trouwt en niet voor of na je bruiloft alsnog in Nederland voor de wet moet trouwen."

'Huwelijk voor Italianen heilig'

Van der Kraan spreekt zelf de taal vloeiend en wordt voor al het papierwerk ondersteund door Nederlandse en Belgische vrouwen die in Italië wonen en de benodigde stempels en handtekeningen kunnen halen, en ter plekke andere zaken regelen.

"Veel lokale bloemisten en kappers spreken geen Engels, dan is het toch fijn dat wij mensen kunnen helpen met regelen wat ze precies willen. Maar het is een kwestie van heel veel geduld hebben en de juiste mensen kennen. Uiteindelijk komt het altijd goed. Vaak is de aanloop naar de bruiloft moeizaam, maar voor Italianen is het huwelijk heilig dus op de dag zelf doen ze alles voor je."

Briefje met afspraken kwijtgeraakt

Maar als je niet oppast, nemen Italianen soms wel vrijheid bij de invulling van je huwelijk, vertelt Inge Peters-Rit (36) van Trouwen Italië. "Ik heb nu goede partijen die hun afspraken nakomen. Maar ik heb wel eens meegemaakt dat er op de dag zelf 100 rode stoelen stonden in plaats van witte. Want dat vond de leverancier van de stoelen mooier."

Met een aantal locaties kan zij bruiloften op afstand regelen. Maar normaal gesproken is zijzelf er altijd bij, of anders een van de freelance weddingplanners met wie zij samenwerkt. "Dat moet ook wel. Want het is heel lastig om in Italië afspraken op papier te krijgen. Ze doen eigenlijk niet aan contracten. Je kan twee dagen met iemand alles doorlopen, die daarna niets meer laat horen. Of ze zijn het briefje kwijt waarop ze alle afspraken hebben geschreven. Ze zijn er qua afstemming en facturen minder accuraat dan in Nederland."

Peters-Rit ziet dat veel stellen aanvankelijk geneigd zijn in zee te gaan met Italiaanse partijen die hoog in de Google zoekresultaten eindigen. "Maar die zijn ook vaak erg prijzig. De bloemist uit het dorp kan hetzelfde leveren als die uit de grote stad, je moet hem alleen goed begeleiden. En de bekende locaties zijn vaak duur, dus wij vinden het echt een sport om nieuwe pareltjes te zoeken."

Zelfde budget, meer mooie momenten

Maar ondanks de rompslomp vinden zowel Van der Kraan als Peters-Rit dat er niets gaat boven een Italiaanse bruiloft. Van der Kraan: "In Nederland trouwt iedereen volgens hetzelfde stramien. Je komt er niet onderuit om verre collega’s en vage bekenden uit te nodigen, en staat vaak de hele dag cadeautjes in ontvangst te nemen en handen te schudden. Voor hetzelfde budget kan je met minder gasten een mooi en intiem weekend in Italië hebben, met meerdere mooie momenten om te delen.” Vijf jaar geleden trouwde ze zelf ook in Italië. "Ik heb wat dat betreft mijn eigen droom waargemaakt."

Peters Rit: "Een Italiaanse bruiloft is vaak kleiner, maar uitgebreider. Gasten zitten vaak veel meer in de vakantiesfeer. En het is leuk om met Italiaanse partijen te werken, zelfs al is het soms een uitdaging. Het zijn fantastisch lieve mensen, die goed zijn in wat ze doen."

Bron • RTL Z / Nikki Sterkenburg