Business

Verzekering voor schandalen à la Kevin Spacey

Paul le Clercq • 14 augustus 2019 15:19 @Paul_le_Clercq

Kevin Spacey wordt begeleid in de rechtbank in Massachusetts in de VS. Beeld © AFP

Je kunt tegenwoordig vrijwel álles laten verzekeren. Zo bestaat er nu een verzekering voor filmstudio's tegen de financiële gevolgen van schandalen die beroemdheden zoals acteur Kevin Spacey en producer Harvey Weinstein veroorzaken.

Het zal je maar gebeuren. Heb je net uren aan filmmateriaal geschoten, verschijnt er een stortvloed aan verhalen over seksueel misbruik door je hoofdpersoon. Het overkwam streamingdienst Netflix. Het zesde en laatste seizoen werd volledig herschreven en opnieuw opgenomen en dat kostte het bedrijf miljoenen dollars.

Maar nu is er een verzekering in het leven geroepen tegen de misstappen waarmee Kevin Spacey in het nieuws kwam.

Hetzelfde geldt voor de tweet van de Amerikaanse televisiester Roseanne Bar, die een voormalig adviseur van Barack Obama vergeleek met een aap. Disney besloot haar comedyshow, die een geldmachine was, te schrappen.

Uitglijers

De Amerikaanse start-up met de toepasselijke naam SpottedRisk heeft een team dataonderzoekers dat op zoek gaat daar dit soort potentiële uitglijers. Daartoe wordt bijvoorbeeld het  internet afgezocht op onder meer tweets die ooit kunnen opduiken.

In de database van SpottedRisk zitten 27.000 bekende Amerikanen, die zijn beoordeeld aan de hand van 224 kenmerken dan wel risicofactoren. Het is de bedoeling dat daardoor de kans op ongelukken door een foute tweet - of bepaald gedrag - net zo goed kan worden ingeschat als de kans dat een auto in een bepaalde stad wordt gestolen.

Bedrijven in de amusementsindustrie of merken die een bekendheid als hun 'gezicht' hebben, kunnen daar hun voordeel mee doen. Net als SpottedRisk, uiteraard.

Bron • RTL Z