Business

'Voor deze prijzen kan de Nederlandse fruitsector niet blijven telen'

Malin Kox • 08 augustus 2019 13:12 @malinkathe

Beeld ©

Fruitboeren houden steeds minder over aan het verkopen van hun producten, met name in de appel- en perensector. Daar moet nodig iets aan gedaan worden, vindt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

Veel Europese landen hebben last van deze prijsdruk, ziet NFO-voorzitter Gerard van den Anker op Prognosfruit, de jaarlijkse beurs waarop de prognoses voor het oogstjaar bekendgemaakt worden.

Allemaal op zoek naar nieuwe markten

"Het is een onderwerp waar het hier veelvuldig over gaat. Voor deze prijzen kunnen we niet blijven telen. Zeker niet in Nederland, waar we veel kosten maken voor de strenge regelgeving en waar de arbeid substantieel duurder is dan in bijvoorbeeld België", zegt hij.

De oorzaak van de prijsdruk op de appel- en perenmarkt is tweeledig. Het Russische importverbod op onder andere fruit uit de Europese Unie is onlangs door president Poetin verlengd tot eind 2020.

"Door de boycot vanuit Rusland is een grote afzetmarkt weggevallen. Daardoor ontstaat meer druk op andere markten", zegt Van den Anker. "De producerende landen zoeken ook allemaal naar nieuwe markten en beconcurreren elkaar met name op prijs."

Ook produceren deze landen, met name in het oosten van Europa, steeds meer fruit. Geholpen door Europese subsidies dijen de bedrijven daar snel uit, stelt de NFO-voorzitter. 

Stopsubsidie

Om de druk op de markt te verlichten, pleit de NFO onder andere voor een regeling voor telers die willen stoppen. "Veel varkenshouders maken ook gebruik van zo'n regeling. Enige ondersteuning daarin voor telers zou mogelijk gemaakt moeten worden, zodat ze kunnen stoppen als ze dat willen."

Verder zou de brancheorganisatie graag zien dat de Europese Unie de economische sancties tegen Rusland herziet. Dat zou de export van fruit naar het land mogelijk moeten maken. "Als fruit weer naar Rusland zou mogen, hebben we er een belangrijke afzetmarkt bij."

Van den Anker vindt het lastig om precieze getallen te noemen van noodlijdende fruittelers. "We zien dat er bedrijven in Nederland zijn die tekort komen."

Je eigen afzetmarkt creëren

Voor perenteler Cees de Ruiter uit Numansdorp is de weggevallen Russische afzetmarkt een probleem dat hij niet een-twee-drie heeft weten op te lossen. "Je gaat hier bezig, daar bezig, het is niet simpel. Dan gaan er een keer een paar pallets naar Vietnam, maar daar blijft het dan bij."

Toch is de misère niet alleen maar de schuld van Rusland, zegt hij. "De prijsdruk is een structureel probleem waar meerdere landen mee te maken hebben. Zo'n wegvallende markt is iets extra's dat erbij komt."

Zijn collega Izaäk Westeneng uit Bunnik heeft het importverbod van Rusland juist aangegrepen om andere keuzes te maken met zijn bedrijf. "We zijn ook aardbeien, frambozen en kersen gaan telen. Dingen die hier in de buurt niet (meer) werden verbouwd, die we zelf kunnen afzetten."

En met succes. Het is geen vetpot, zegt hij. "Maar ik kan rondkomen en mijn rekeningen betalen. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar je kunt zo wel je eigen afzetmarkt creëren. Die Russen boycotten maar lekker."

Bron • RTL Z