Business

ACM na Ryanair-klacht: KLM heeft geen voorkeurspositie op Schiphol

Nikki Sterkenburg • 02 augustus 2019 10:28 @SterkNikki

Beeld © ANP

Het handhavingsverzoek van Ryanair bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) tegen Schiphol en KLM is afgewezen. Volgens Ryanair zouden deze partijen met afspraken over de verdeling van vluchten de Mededingingswet hebben overtreden.

KLM zou onder meer met Schiphol afspraken hebben gemaakt over de beperking van het aantal vliegbewegingen tot 500.000 per jaar. Daarnaast zou KLM op basis van haar historische rechten gunstige 'slots' (vertrek- en aankomstrechten) hebben aangevraagd, terwijl zij die in 20 procent van de gevallen niet zou gebruiken.

Volgens Ryanair doet KLM dit om te voorkomen dat de slots door concurrenten worden gebruikt. Met de afspraken zou Schiphol hebben meegewerkt aan bescherming van de concurrentiepositie van KLM.

'KLM kan zich niet zo hebben gedragen'

Omdat uit het verkennende onderzoek van ACM geen mededingingsbeperkend gedrag van KLM en Schiphol bleek, is het handhavingsverzoek afgewezen.

"De ACM stelt voorop dat er, anders dan Ryanair dit doet voorkomen, geen aanwijzingen zijn dat het plafond van 500.000 vliegbewegingen bilateraal tussen KLM en Schiphol zou zijn afgestemd," zo staat in de afwijzing. Ook heeft Ryanair niet aannemelijk gemaakt dat ze als gevolg van dit plafond niet zou kunnen groeien, terwijl KLM dit wel zou kunnen.

KLM laat wel slots ongebruikt

Daarnaast blijkt uit onderzoek van de ACM dat KLM slechts tussen de 0,96 en 8,14 procent van de door haar aangevraagde slots niet gebruikt. En dat percentage ligt een stuk lager dan de 20 procent die Ryanair suggereert.

"Dit onderzoek heeft wel aanwijzingen opgeleverd die erop duiden dat KLM zich niet op de door Ryanair beschreven wijze kan hebben gedragen," zo besluit de ACM. 

Bron • RTL Z / Nikki Sterkenburg