Business

Brillen tegen blauw licht van schermen: vooral voor het comfort

Nikki Sterkenburg • 02 augustus 2019 08:25 @SterkNikki

Beeld ©

Blauw licht van schermen is in principe niet schadelijk voor de ogen. Toch stijgt de vraag naar brillen die het filteren. "We horen van onze klanten dat ze het prettig vinden."

Zo ongeveer 10 procent van de brillen die optometrist Laurens-Jan Merkx van Merkx Brillen verkoopt, heeft een filter tegen blauw licht.

"De laatste tijd merken we een lichte toename als gevolg van berichtgeving over dat blauw licht schadelijk zou zijn. Ik geef mensen mijn visie, maar als ze het per se willen dan kunnen ze uiteraard speciale glazen krijgen die het filteren", zegt hij. 

Effect langere termijn onduidelijk

Zelf is Merkx van mening dat blauw licht van schermen niet schadelijk is. "Het is alleen schadelijk wanneer je er een langdurige concentratie van krijgt op dezelfde plek op je netvlies. Dat is niet het geval bij beeldschermen. Het blauwe licht van de zon is dertig keer sterker."

Karin Voermans, product- en marketingmanager bij Zeiss Vision Care is het met hem eens. "Er zijn studies die aantonen dat blauw licht schade kan aanrichten op het netvlies, maar dat is afhankelijk van de duur en intensiteit van de blootstelling. Bij Zeiss geloven we niet dat blauw licht dat wordt uitgestraald vanuit digitale schermen direct schade aanricht."

Wel houdt Voermans een slag om de arm wanneer het gaat om schade op de langere termijn. "Daar is een kenniskloof en dient nog verder onderzoek naar te worden gedaan."

Dag- en nachtritme

Ook bij Zeiss wordt op dit moment 8,5 procent van de brillen met een blauwfilter verkocht. "We horen van onze klanten dat ze het prettig vinden en dat de glazen comfortabel zijn wanneer ze veel gebruik maken van beeldschermen."

Wel let Zeiss erop dat de sterkte van het blauwfilter niet meer is dan tussen de 380 en 455 nanometer, omdat daarmee het dag- en nachtritme zou kunnen worden verstoord. 

Ook op telefoon

Merkx wijst erop dat het ook mogelijk is om een geel tintje op je smartphone of beeldscherm aan te zetten waardoor je als gebruiker hetzelfde effect kan krijgen. Maar de meeste klachten zoals droge ogen en hoofdpijn komen gewoon voort door toch te lang naar een beeldscherm te kijken, zo legt hij uit.

Beeld op een scherm trilt namelijk in hoge frequentie. Merkx: "Mensen negeren signalen omdat ze een deadline hebben of willen doorwerken, maar daardoor krijg je wel last van je ogen. Het is jammer dat de consument verhalen lijkt te accepteren dat die klachten door blauw licht zouden komen."

Voermans: "Bij Zeiss richtten we ons met name op de bescherming tegen UV-licht, omdat dit een onbetwist risico vormt voor de gezondheid van de ogen. De grootste winst komt voort uit het voorkomen van blootstelling aan uv-straling, ook wanneer het niet zonnig is."

Bron • RTL Z / Nikki Sterkenburg