Business

Investeerder Marcel Boekhoorn beticht van bedrijfsspionage

Mathijs Smit • 31 juli 2019 16:09 @Mathijs__Smit

Aviation Glass werd in 2012 overgenomen door investeerder Marcel Boekhoorn. Beeld © ANP

Investeerder Marcel Boekhoorn wordt door een voormalige zakenpartner beticht van bedrijfsspionage. Een van Boekhoorns bedrijven zou een medewerker van een potentiële concurrent hebben omgekocht om bedrijfsgeheimen in handen te krijgen. Het bedrijf ontkent.

Wat is er aan de hand? In 2012 stak Marcel Boekhoorn, onder meer bekend van investeringen in Bakker Bart, Telfort en Hema, geld in Aviation Glass. De verwachtingen voor het bedrijf uit het Gelderse Voorthuizen dat ultradun glas voor de vliegtuigindustrie maakt, waren hoog.

Aviation Glass zou de luchtvaart ingrijpend veranderen, stelde het zelf destijds. In zakenblad Quote zei Boekhoorn dat zijn investeringsmaatschappij Ramphastos dankzij bedrijven als Aviation Glass zou uitgroeien tot echte wereldspeler.

Interne spanningen

Maar intern ontstonden spanningen. In 2014 zette de investeringsmaatschappij van Boekhoorn de directeur en geestelijk vader van Aviation Glass, Frans van Hapert, op straat. Het bedrijf zou een ander type leiding nodig hebben.

Na zijn vertrek liet Van Hapert zich ook als aandeelhouder in de glasproducent en enkele andere bedrijven van Boekhoorn uitkopen voor 618.000 euro. Vervolgens begon hij weer voor zichzelf, met een nieuw glasbedrijf Air-Craftglass.

Concurrentiebeding

Dat pikte Boekhoorn echter niet. Zijn bedrijf Aviation Glass sleepte de ex-zakenpartner voor de rechter, omdat hij zijn concurrentiebeding zou hebben geschonden. De Rotterdamse rechtbank was het daarmee eens, en veroordeelde de man begin dit jaar tot een boete van 200.000 euro.

Volgens Van Hapert en zijn advocaat is het vonnis echter gebaseerd op bewijsmateriaal, dat onrechtmatig is verkregen. De ondernemer zegt onder meer over geluidsopnames te beschikken, die zouden bewijzen dat Avation Glass zijn rechterhand betaalde om bedrijfsgeheimen over te dragen.

Bedrijfsgeheimen

Op deze manier zouden ook de emails zijn uitgelekt, die tijdens de rechtszaak eind vorig jaar werden gebruikt om te bewijzen dat Van Hapert zijn concurrentiebeding schond.

Gisteren stonden de partijen tijdens een kort geding voor de rechtbank Gelderland, locatie Arnhem. Daarmee wil Van Hapert in de eerste plaats voorkomen dat Boekhoorn de 'concurrentieboete' van 200.000 euro bij hem incasseert. "Ze hebben al beslag gelegd op mijn inboedel, bankrekeningen en aandelen", aldus de zakenman.

Aangifte

Ook is hij in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak uit januari, en deed hij aangifte tegen Aviation Glass, Ramphastos en Boekhoorn.

Van Hapert vreest verder dat Aviation Glass ook aan de haal gaat met zijn productietechnieken. "Ik zal me tot het uiterste verzetten. Iedereen moet zich aan de wet houden, ook Boekhoorn. Je kan niet zomaar mensen omkopen en bedrijfsgeheimen stelen. Maar Boekhoorn heeft diepe zakken, en wil mij kapot procederen."

Eigen kennis

Ramphastos-partner Ronald Meersschaert ontkent met klem dat Aviation Glass zich schuldig heeft gemaakt aan bedrijfsspionage. Volgens hem heeft de ex-medewerker van Van Hapert slechts 'advieswerkzaamheden' verricht voor Aviation Glass. Daarbij zouden geen bedrijfsgeheimen zijn gedeeld.

Hij was een 'techneut die gebruikmaakte van zijn eigen kennis en knowhow', aldus de Ramphastos-partner. Ook in de gedeelde emails zouden geen bedrijfsgeheimen hebben gestaan. "Dat is ook door de rechtbank in Rotterdam erkend." 

Volgens Meersschaert heeft Ramphastos het afscheid van Van Hapert op een nette manier geregeld door hem in 2014 uit te kopen. "Als hij zich had gehouden aan de gemaakte afspraken, dan waren de huidige procedures niet nodig geweest."

Bron • RTL Z / Mathijs Smit