Business

Groeibriljant A Little Lovely Company is bijna failliet

Mathijs Smit • 29 juli 2019 12:37 @Mathijs__Smit

Groningse groothandel was succesvol met mierzoete kinderartikelen. Beeld © A Little Lovely Company

De Groningse groothandel in kinderartikelen A Little Lovely Company groeide vijf jaar lang als kool. Na de sluiting van haar 'beleveniswinkel' heeft het bedrijf nu echter uitstel van betaling moeten aanvragen.

A Little Lovely Company werd in 2014 aan de keukentafel opgericht door ontwerpster Nina Hateley en voormalig verpleegkundige Judith de Ruijter. Hun mierzoete huis- en kinderkameraccessoires, zoals lampjes, slingers, dekbedovertrekken en lichtbakken, sloegen wereldwijd aan en in enkele jaren groeide het bedrijfje uit tot een flinke groothandel met ruim 75 werknemers.

Miljoenenomzet

Naar eigen zeggen levert A Little Lovely Company inmiddels aan 3200 winkels, waaronder Bol.com, Wehkamp, Prenatal, Hudson's Bay, Selfrides, Galeries Lafayette en El Corte Ingles. Ook exploiteerden de ondernemers een eigen webwinkel en een 'beleveniswinkel' in Groningen. In 2017 zou de omzet al ruim 10 miljoen euro hebben bedragen.

Afgelopen jaren haalde A Little Lovely Company herhaaldelijk de media als voorbeeld van een startup, die succesvol uitgroeide tot volwaardige onderneming. Wel meldde het bedrijf drie maanden geleden dat het de eigen winkel in Groningen zou sluiten, om zich volledig op de groothandel te kunnen richten.

Uitstel van betaling

Een eigen fysieke winkel zou te veel energie vergen en niet meer in de groeistrategie van het bedrijf passen, zei oprichtster De Ruijter destijds. Nu blijkt de winkelsluiting een voorbode te zijn geweest van groter onheil.

Vrijdag kregen A Little Lovely Company en twee dochterbedrijven uitstel van betaling, in veel gevallen het voorportaal van een faillissement. De eigen webwinkel vermeldt dat het bedrijf op dit moment geen orders kan aannemen. Bij alle artikelen staat dat ze 'niet in voorraad' zijn.

Ook zusterbedrijf Tiny Humans, het eigen merk van babyverzorgingsproducten, is in surseance gegaan. Dat betekent dat de bedrijven tijdelijk niet aan hun financiële verplichtingen hoeven te voldoen.

Bewindvoerder Gerard Breuker moet samen met de directie kijken of het bedrijf buiten een faillissement kan worden voortgezet. Wat is misgegaan, is nog onbekend. Breuker en de oprichters waren vanochtend nog onbereikbaar voor een toelichting.

In de problemen

Vorige week constateerde hoogleraar e-marketing Cor Molenaar in de Telegraaf dat veel kleinere webwinkels de laatste tijd in de problemen komen. Vooral de grote platforms als Bol.com en Zalando en webwinkels van de grote retailketens groeien nog, aldus de hoogleraar. "Stoppen, in slaap gaan of verdwijnen zal steeds vaker de toekomst zijn voor kleinere webshops."

Molenaar noemt het zinloos om de strijd aan te gaan met de grotere platforms. Aansluiten bij of uitbesteden aan die partijen zou verstandiger zijn. Dat kan echter bij de Groningse groothandel/webwinkel het probleem niet zijn geweest. A Little Lovely Company leverde namelijk ook aan de grote platforms en winkelketens.

Bron • RTL Z / Mathijs Smit