Business

Allseas koopt failliet duurzaam techbedrijf Bluerise

Mathijs Smit • 10 juli 2019 11:26 @Mathijs__Smit

Beeld ©

Curator Bruno Tideman heeft toch een koper weten te vinden voor onderdelen van het failliete techbedrijf Bluerise. Het bedrijf, dat duurzame energie wilde opwekken door gebruik te maken van temperatuurverschillen in oceaanwater, ging in mei bankroet.

Offshore gigant AllSeas neemt verschillende onderdelen over uit de failliete boedel. Volgens woordvoerder Jeroen Hagelstein gaat het vooral om de concepten en technologie. Ook komen enkele medewerkers bij de nieuwe eigenaar in dienst.

AllSeas, dat met 4000 werknemers een grote speler is in de offshoremarkt, zegt Bluerise te zien als 'goede aanvulling' op de eigen activiteiten. "Wij zijn zelf al 35 jaar actief in de offshore-industrie en met diepwatertechnologie, en willen onder meer bekijken of we de concepten die Bluerise heeft ontwikkeld kunnen inzetten bij eigen projecten", aldus Hagelstein.

Paradepaardje

Bluerise-oprichter Kleute noemt de overname een 'soft landing' en 'een mooie kans om versneld onze missie om OTEC  in de markt te zetten, te realiseren.' Die afkorting staat voor Ocean Thermal Energy Conversion, de technologie die gebruik maakt van de temperatuurverschillen in de oceaan.

Of de overname ook betekent dat Allseas daadwerkelijk de concrete projecten van Bluerise doorzet, is nog onzeker. Zo is het niet duidelijk of de nieuwe eigenaar de duurzame energiecentrale op Curacao, die jarenlang werd gepresenteerd als paradepaardje, wil afbouwen. "Die beslissingen zijn nog niet genomen. Het is nog allemaal heel vers", verklaart Hagelstein.

Faillissement

Bluerise werd in 2010 opgericht door Rémi Blokker en Berend Jan Kleute. Het bedrijf wist ruim één miljoen euro op te halen met plannen voor de opwekking van duurzame energie. De herhaaldelijk beloofde doorbraak kwam echter niet, en in mei ging de onderneming failliet.

In het eerste faillissementsverslag schreef curator Tideman begin juni dat het bedrijf ten onder was gegaan omdat het 'maandelijks verlies draaide', waardoor nieuw kapitaal noodzakelijk was. De bestaande aandeelhouders, naast Blokker en Kleute nog drie andere werknemers en hun familieleden, hadden dat geld niet. Pogingen om nieuwe geldschieters te vinden, mislukten.

Uit het verslag blijkt dat Bluerise tussen 2015 en 2017 in totaal ruim een half miljoen euro verlies maakte. Cijfers over 2018 zijn nog niet bekend.

Doorstart

Ten tijde van het eerste faillissementsverslag meldde Tideman dat er met enkele partijen werd onderhandeld over een doorstart, maar destijds was daar nog geen overeenstemming over bereikt.

Hoeveel geld AllSeas de curator betaalt voor de onderdelen van Bluerise, wil de koper niet zeggen. Of de ruim 500 kleine investeerders die via crowdfunding tegen 6 procent ruim 6 ton leenden aan het bedrijf, iets van hun geld terugzien, is nog onbekend. Curator Tideman was vanochtend onbereikbaar voor een toelichting.

Bron • RTL Z / Mathijs Smit