Van onze partner Kenneth Smit

5 tips om een goede leider te worden

09 juli 2019 10:53

Beeld © Thinkstock

Sven van Hulst (44) is CEO bij trainingsinsituut Kenneth Smit en is sinds zijn 29e al mede-eigenaar van het bedrijf. Kenneth Smit geeft trainingen in sales en leiderschap, dus als iemand ons iets kan vertellen over een goede leider zijn, is Van Hulst het wel.

Het talent om een goede leider te zijn, kun je van nature hebben, maar het is ook aan te leren, volgens Van Hulst. Er zijn slimme trucs die je kunt toepassen. Van Hulst geeft 5 ijzersterke tips.  

1. Niet te vroeg aan de knoppen draaien

“Veel leiders stellen een doel voor bijvoorbeeld een jaar, maar als het ernaar uit ziet dat ze dat niet halen, stellen ze de doelstelling bij. Dat is geen standvastig leiderschap. Als je iets wil repareren, doe je het in het jaar erop. Een team moet soms het slechte weer ervaren om extra hard te kunnen genieten van het goede weer. Het niet realiseren van doelstellingen, betekent juist dat mensen creatiever worden, dat ze gaan denken aan andere oplossingen. Als je halverwege het jaar aan de knoppen draait, prikkel je de medewerkers niet meer.” 

2. Profi profileren

“Om in de sferen van social media te blijven, als goede leider moet je daar rekening mee houden. Natuurlijk is het leuk om jezelf als clown neer te zetten of om kinderfoto’s te delen, maar vraag jezelf af of dat bij jouw functie past. De impact is heel groot en wordt vaak zwaar onderschat. Als leider moet je vindbaar zijn op een professionele manier. Betekent dus ook dat als je op vakantie bent, je niet ineens moet denken ‘nu ga ik iets grappigs roepen, want op vakantie’. Een week later zit je weer op kantoor en met jouw grappige opmerking kun je een hoop mensen én je bedrijf schaden.” 

3. Regelmaat in de tent

“In de waan van de dag word je vaak van links naar rechts geschoven en worden afspraken afgezegd. Jij denkt: logisch, ik ben de leider van de tent en moet de doelen realiseren. Dat is waar, maar aan de andere kant vallen er daardoor gaten bij een ander in de agenda en kun je iemand om onmogelijke tijden aan je bureau verwachten. Breng dus structuur en regelmaat aan: een maandplanning werkt prima.” 

4. Successen & missers zijn je spiegel

“Successen en missers zijn allebei belangrijke momenten in leiderschap. Bekijk die missers: wat had je anders kunnen doen. Niet in je eentje, maar neem 10 minuten de tijd om dit met het team te evalueren. Trek daar learnings uit. Aan de andere kant: successen mogen gevierd worden. Als mensen ervaren dat wat zij doen gewaardeerd wordt en dat daar ook bij wordt stilgestaan, geeft dat de groep een drive om een dergelijk succes te willen boeken. Mensen en leiders die zich daar bewust van zijn en de boel op die manier coachen en begeleiden, zijn de mensen die de minste salarisverhogingen hoeven te geven, want iedereen vindt werken in een gemotiveerd team leuk.” 

5. Durf een compliment te geven 

“Goede leiders zijn mensen die altijd complimenten durven te geven. Het geven van een schouderklopje, stimuleert en activeert mensen. Als je dat structureel volhoudt, kun je uiteindelijk ook iets terugverwachten. En als de wereld elkaar 10 complimentjes op een dag zou geven, ongeacht wie of wat, zou dat heel wat ellende laten verdwijnen.”

Sven van Hulst, CEO bij Kenneth Smit