Business

Brexit-effect: Britse ondernemers leggen voorraden aan in Nederland

03 juli 2019 06:31

Een binnenvaartschip met containers. Beeld © ANP

Britse bedrijven zijn het afgelopen jaar aan het hamsteren geslagen in ons land. Met het oog op de naderende brexit leggen zij voorraden aan in Nederland, om leveringsproblemen te voorkomen als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. 

Nederlandse havens kregen het afgelopen jaar dan ook veel meer Britse containers te verwerken, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over de zeevaart. De import steeg met 43 procent. Het Verenigd Koninkrijk is daarmee het derde land, na China en Rusland, als het gaat om containerimport in Nederland. 

Het gaat om cijfers over 2018, het jaar waarin ondernemers dachten dat brexit zou plaatsvinden op 29 maart dit jaar. Dat ging niet door. Brexit staat momenteel gepland op 31 oktober. 

No-deal

Boris Johnson, de gedoodverfde opvolger van premier Theresa May, staat erop dat de Britten ook echt op die datum uit de Europese Unie vertrekken. Desnoods met een zogenoemde no-deal, wat betekent dat er geen concrete afspraken over handel zullen zijn tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. 

Ondernemers bereiden zich daarop voor door flinke voorraden aan te leggen. "Die bedrijven maken zich zorgen: hebben we straks nog een snelle, goede toegang tot onze klanten in Europa?", vertelde pakhuisdirecteur Cuno Vat eerder aan RTL Z, die goede zaken doet met de verhuur van opslagruimte aan Britse bedrijven. 

Goed jaar voor zeehavens

Het gaat goed met de Nederlandse havens. Het afgelopen jaar bereikte de zeehavens in ons land een recordniveau, als het gaat om de aan- en afvoer van goederen. In totaal verwerkten zij 605 miljoen ton, een stijging van zo'n 1,5 procent. 

Bron • RTL Z