Business

Bedrijven: liever harde brexit, dan voortdurende onzekerheid

26 juni 2019 07:15

Vissers moeten zich voorbereiden op brexit. Beeld © ANP

Laat die brexit maar komen. Dat eindeloos aanmodderen moet maar eens afgelopen zijn, als het aan het bedrijfsleven ligt. Dat heeft een lichte voorkeur voor een snel einde aan de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk. Ook als dat een harde brexit betekent.

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk onderhandelen al meer dan twee jaar over brexit: het verlaten van de EU door de Britten. Nog altijd is er geen duidelijkheid over de toekomstige relatie tussen de Britten en de resterende EU-lidstaten. 

800 senior managers

En bedrijven hebben intussen hun buik vol van de voortdurende onzekerheid. Dat is de conclusie van de Nederlandse Innovatiemonitor die vandaag verschijnt. Onderzoekers van de Amsterdam Business School peilde de mening onder ruim 800 senior managers van Nederlandse bedrijven. 

Gevraagd naar hun ideeën over brexit blijkt dat een groot deel van de bedrijven eigenlijk nog niet zo goed weet wat ze moet vinden van brexit. Maar een hoop bedrijven zien ook best kansen in het beëindigen van het Britse EU-lidmaatschap.

Zo zullen Britse ondernemers minder concurrerend zijn in de handel met de EU. Dat is voor sommige Nederlandse sectoren best voordelig, met name 'innovatieve bedrijven' die bezig zijn met nieuwe producten of businessmodellen.

No-deal scenario

Het ene bedrijf is het andere niet, nuanceert onderzoeksleider Henk Volberda. Er zijn bijvoorbeeld bedrijven die menen dat brexit geen gevolgen heeft voor hen. Maar er zijn ook organisaties die inmiddels tot in de puntjes zijn voorbereid op een no-deal scenario, de zogeheten 'harde brexit'. "Zij zijn er klaar voor", zegt Volberda. "Waarbij ze een harde Brexit prefereren boven onzekerheid." 

 

De groep die in meer of mindere mate wel voor die harde brexit te porren is, is met 31,5 procent groter dan de groep bedrijven die daar niet aan moet denken (25,6 procent). Maar ook hier is de groep die 'neutraal' geantwoord heeft het grootst, met 43 procent. 

Bron • RTL Z