Business

Veelbelovend cybersecuritybedrijf Bitsensor failliet

Mathijs Smit • 24 juni 2019 15:38 @Mathijs__Smit

Bitsensor-oprichters Ruben van Vreeland en Alex Dings. Beeld © Sprout

Afgelopen jaren sleepte het jonge Eindhovense softwarebedrijf Bitsensor een trits prijzen en een zak geld binnen. Nu is de ontwikkelaar van anti-hackerssoftware echter failliet. Dat bevestigt curator Reinoud van Oeijen tegen RTL Z.

Bitsensor werd in 2015 opgericht door de piepjonge techneuten Alex Dings en Ruben van Vreeland. De destijds 19-jarige ondernemers gingen beveiligingssoftware ontwikkelen en verkopen, waarmee bedrijven zich kunnen verdedigen tegen hackers.

Veelbelovende start

Volgens de ondernemers kunnen bedrijven met die software veel sneller ontdekken dat hun systemen worden gehackt. Daardoor kunnen ze effectiever ingrijpen. Met de gestegen zorgen over veiligheid en privacy op internet is dat een booming markt.

Bitsensor maakte dan ook een veelbelovende start. In de eerste jaren sleepten het bedrijf en zijn oprichters een trits prijzen binnen. Zo werd het bedrijf in 2017 verkozen tot de beste startup van het jaar. Dings werd in een andere verkiezing uitgeroepen tot beste jonge ondernemer.

Zak geld

Dat jaar hengelde Bitsensor ook een aanzienlijke zak geld binnen, onder meer van de Vlaamse investeerder Volta Ventures. Uit de jaarrekening over 2017 blijkt dat Volta ruim 300.000 euro in het bedrijf stak.

Uit het document blijkt dat ook privé-investeerders Karl Driesen, Liewe Jan Koning en Marcel van Eemeren samen ruim 100.000 euro in de kas van het bedrijf stortten. Zij zijn bekende namen in de sector. Driesen werkte voor het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Palo Alto Networks. Koning en Van Eemeren richtten branchegenoot On2IT op.

Ook wist Bitsensor subsidiegeld op te halen, waarmee haalbaarheidsonderzoeken gefinancierd konden worden.

Uitstel van betaling

Met dat geld kon Bitsensor uitgroeien van kleine startup tot bedrijf met tien man personeel. In het FD zei het bedrijf in 2018 opnieuw geld te willen ophalen, maar het is onzeker of dit ook daadwerkelijk is gebeurd.

Vorig jaar werd het stil rond Bitsensor. Wel kondigde het bedrijf begin 2018 aan te gaan samenwerken met een Belgische branchegenoot. 

Nu blijkt dat Bitsensor, ondanks de veelbelovende start, vrijdag uitstel van betaling heeft gekregen. Vandaag is de surseance omgezet in een faillissement, bevestigt curator Reinoud van Oeijen.

Tegenvallende omzet

Oprichters Dings en Van Vreeland kunnen niet zeggen waarom Bitsensor failliet is gegaan. Dings was vanmiddag onbereikbaar voor commentaar. Van Vreeland kon geen opheldering geven. "Ik weet niet hoeveel ik mag zeggen, ik ben geen jurist. De technologie blijft veelbelovend, maar voor deze vennootschap was het lastig om verder financiering op te halen."

Curator Van Oeijen noemt het faillissement onvermijdelijk, omdat Bitsensor niet meer aan zijn verplichtingen kon voldoen. "Nadat het bedrijf in surseance was gegaan, bleek er geen geld en geen plan te zijn. Dan rest mij niet veel meer dan een faillissement aan te vragen."

Naar de precieze oorzaken van het faillissement moet de curator nog onderzoek doen, maar een tegenvallende omzet blijkt een rol te hebben gespeeld. "Het bedrijf had wel kapitaal bij investeerders opgehaald, maar naar ik begrijp viel de omzet tegen. De opbrengsten waren te laag om de kosten mee te voldoen."

Bron • RTL Z / Mathijs Smit