Business

McCain opnieuw onderuit in oorlog om gedraaide friet

Mathijs Smit • 05 juni 2019 13:07 @Mathijs__Smit

De sidewinder-frietjes van patenthouder Simplot. Beeld © Simplot

McCain, de wereldwijde marktleider in bevroren aardappelproducten, heeft opnieuw een nederlaag geleden in een jarenlang slepende zaak over gedraaide frieten.

Wat is er aan de hand? McCains Amerikaanse concurrent Simplot is de trotse houder van een beschermd modelrecht op gedraaide frieten, die sinds 2013 onder de naam Sidewinders worden verkocht.

Gedraaide frieten

In 2016 introduceerde McCain een eigen gekruld frietje op de Europese markt, onder de naam Rustic Twists. Simplot liet het daar niet bij zitten en startte een trits rechtszaken in verschillende landen om dat te verbieden.

Met succes. In 2017 verbood de Haagse rechtbank McCain haar gedraaide frieten aan Europese consumenten te verkopen.

Frietoorlog

Daarmee kwam er echter geen einde aan de frietoorlog. Integendeel: het aantal juridische procedures is sindsdien aangezwollen. Zo stapte McCain naar de European Union Intellectual Property Office (Euipo), om het modelrecht ongeldig te laten verklaren.

Het patentenbureau wees dat zogenoemde 'vernietigingsverzoek' vorig jaar zomer af, maar McCain is daartegen in hoger beroep gegaan. Een bodemprocedure in Nederland werd afgelopen maart voorlopig geschorst in afwachting van de Euipo-uitspraak.

'Vorm niet onderscheidend'

Om de Rustic Twist intussen toch op de Europese markt te kunnen brengen, ging McCain in hoger beroep tegen de uitspraak van de Haagse rechtbank uit 2017.

De aardappelkoning stelt onder meer dat zijn concurrent de gedraaide frieten niet kan claimen, omdat de vorm niet onderscheidend genoeg is. Ook zou Simplot geen schade lijden, omdat de concurrent zijn gedraaide friet helemaal niet op de Europese markt verkoopt.

Inkijkje bij patatbakkers

De zaak biedt een prachtig inkijkje in de wereld van de patatbakkers. Zo kwamen voor het Haagse hof onder meer de gebruiksvoordelen van krulfriet aan bod. Denk aan de 'tremendous plate covering', ofwel de geweldige manier waarop de frieten je bord kunnen vullen. Of aan de uitstekende 'dippability', de mate waarin ze in sauzen en kruiden kunnen worden gedipt.

Ook blijken grote financiële belangen met de frieten gemoeid. Simplot verkoopt Sidewinders in twintig landen, en boekt daarmee een miljoenenomzet. Het bedrijf overweegt de frieten via een distributeur ook in Europa te gaan verkopen, of in licentie te geven.

McCain verliest

McCain heeft nu ook in het hoger beroep aan het kortste eind getrokken. Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat het Haagse gerechtshof alle argumenten van het bedrijf achter de Rustic Twists van tafel heeft geveegd. Het verbod om de frieten op de Europese markt te brengen blijft daarmee van kracht.

Volgens de advocaat van de aardappelgigant, Rogier de Vrey, overweegt McCain nog in cassatie te gaan. Ook benadrukt hij dat er nog andere procedures lopen, die zijn klant mogelijk kan winnen. "Dit is een onderdeel van een groter geschil in meerdere landen."

Simplot zegt in een reactie blij te zijn met de uitspraak. "Wij zullen doorgaan met de handhaving en verdediging van onze intellectuele eigendomsrechten in Europa en daarbuiten", aldus een woordvoerder. 

Bron • RTL Z / Mathijs Smit