Business

Nederlandse superjachtbouwers zetten in op groter en groter

Harm Teunis • 16 mei 2019 06:16 @harmteunis

Beeld © Oceanco

Het gaat lekker met de Nederlandse bouwers van superjachten. Met een omzet van 1,56 miljard euro was het afgelopen jaar succesvoller dan ooit. Maar de rijken der aarde willen groter en groter. En om die vraag bij te benen, zijn nieuwe scheepswerven nodig. Een daarvan wordt vandaag geopend door koningin Maxima.

"We zien dat jachten steeds groter worden. We breiden uit, zodat we jachten kunnen bouwen tot 160 meter lengte", zegt Farouk Nefzi, Marketing & Brand director bij Feadship, een van de Nederlandse bouwers van superjachten.

Op de nieuwe werf in de Amsterdamse haven kan het bedrijf grotere en bredere superjachten bouwen dan kan op de vier bestaande werven van Feadship.

En bij de opening van zo'n plek, hoort natuurlijk de nodige allure. Dus niemand anders dan koningin Maxima mag een lintje doorknippen.

Opschalen

Maar motorsuperjachtbouwer Feadship staat niet alleen. Want andere grote namen breiden ook uit. De zeilsuperjachtbouwer Royal Huisman had al een locatie in Vollenhove, maar opent ook een nieuwe locatie in de haven van Amsterdam.

En Oceanco, de bouwer van het grootste Nederlandse jacht ooit, Jubilee (110 meter), kocht deze week twee grote productiehallen.

"Het geeft aan dat meerdere werven aan het opschalen zijn. Om aan de groeiende vraag naar grotere schepen, wordt er geïnvesteerd in de toekomst", zegt Jeroen Sirag exportmanager bij Hiswa Holland Yachting Group, de brancheorganisatie die Nederlandse jachten promoot in het buitenland.

Interessante markt

De markt van superjachten - jachten van 30 meter en langer - is lucratief. En Nederland speelt een flinke rol op die wereldwijde markt, waar vooral de superrijken zich op wagen.

Een gemiddeld superjacht van Nederlandse bodem kost 86 miljoen euro. En de Nederlandse superjachtenbouwers zijn goed voor iets meer dan 30 procent van de totale marktwaarde.

1,56 miljard euro

Het afgelopen jaar werden er wereldwijd 154 jachten van 30 meter of langer opgeleverd voor in totaal 4,76 miljard euro. De 18 Nederlandse verscheepte superjachten waren in totaal 1,56 miljard waard.

En op dit moment wordt er gewerkt aan nog eens 60 superjachten, waarvan er 13 groter zijn dan 80 meter.

Ook onderhoud is lucratief

De nieuwe werf van Feadship is niet alleen bedoeld voor de bouw van nieuwe superjachten, zegt de marketingdirecteur. Het bedrijf wil niets liever dan ook onderhoud en verbouwingen aan superjachten terug naar Nederland halen, wat in de sector rebuild (herbouw), refit (herstel) en maintenance (onderhoud) genoemd wordt.

Dat gebeurt nu nog veel in het buitenland, op plaatsen waar de kopers wonen of waar ze hun jacht in de haven hebben liggen. "Onze strategie is die vloot terug te halen. En deze nieuwe locatie is daar ook echt op ingericht", zegt Nefzi.

Want die onderhoudsmarkt is ook lucratief, legt hij uit. "Van de wereldwijde jaaromzet van 25 miljard euro zit 5 tot 8 miljard in de nieuwbouw. In rebuild, refit en maintenance gaat tussen de 6 en 8 miljard euro om", aldus Nefzi.

Yacht Valley

Dat is iets waar de Hiswa Holland Yachting Group zich namens de sector ook voor inzet. 

De 6000 superjachten die in de Caraïben en het Mediterraanse gebied liggen, moeten naar het noorden komen, zegt Sirag. Daarom heeft het een Noord-Europese route gelanceerd, samen met Port of Amsterdam en de Duitse havenstad Hamburg. 

Ze zetten daarbij deels in op de jongere bezitters van superjachten. "Die zijn avontuurlijk en wil meer cultuur dan alleen die blauwe oceaan. We zien die trend en willen de route faciliteren, bijvoorbeeld met een superjachtroute in het noorden."

En daarbij moet Nederland de ideale start- of eindlocatie worden, zegt Sirag. "Niet alleen vanuit toeristisch oogpunt, maar ook omdat die jachten onderhoud nodig hebben. We willen een Yacht Valley creëren voor al die werkzaamheden."

Bron • RTL Z / Harm Teunis