Business

Groen energiebedrijf Bluerise failliet na mislukt prestigeproject

Mathijs Smit • 07 mei 2019 14:47 @Mathijs__Smit

Beeld © YouTube

Tien jaar lang probeerde het Delftse technologiebedrijf Bluerise een groene energiecentrale te bouwen. Maar het project dat een wereldwijde doorbraak had moeten worden, kwam nooit van de grond. Bluerise kreeg donderdag uitstel van betaling en is inmiddels failliet verklaard.

Met een technologie die gebruikmaakt van warmteverschillen in de oceaan in tropische gebieden wilde Bluerise op een duurzame manier energie opwekken.

Met hun plannen peuterden oprichters Rémi Blokker en Berend Jan Kleute ruim 1 miljoen euro aan subsidies en crowdfunding los van overheden en kleine investeerders.

Energiecentrale op Curacao

Sleutel tot het succes zou een eerste energiecentrale op een 'Ocean Eco Park' bij de luchthaven van Curacao moeten worden. Bluerise verwachtte na de bouw van deze centrale een trits nieuwe projecten binnen te slepen, en daarmee kon doorbreken.

Uiteindelijk zou de door Bluerise gebruikte technologie goed kunnen zijn voor 20 procent van de wereldenergiebehoefte, stelde oprichter Blokker. Investeerders zouden hun kleinkinderen trots kunnen vertellen dat zij betrokken waren bij de energierevolutie.

Zorgen over project

Maar de energiecentrale, waaraan Bluerise al sinds de oprichting in 2010 werkte, kwam er nooit. Afgelopen jaren staken zorgen over de het project op Curacao herhaaldelijk de kop op. Na een directiewijziging bij de luchthaven en financiële problemen bij een datacentrum dat een grote klant moest worden, benadrukte directeur Blokker in een lokale krant dat het project geen gevaar liep.

Met het geld dat Bluerise tijdens de crowdfunding in 2017 ophaalde, zou het bedrijf de installatie op Curacao daadwerkelijk gaan bouwen. Blokker en Kleute namen méér werknemers aan en verhuisden hun bedrijf begin 2018 van een gebouw voor startups naar het imposante Delftse kantorencomplex Whitepark.

Faillissement

Maar gisteren bleek dat Bluerise uitstel van betaling had gekregen. Het bedrijf wijt de surseance aan vertragingen bij de projecten waaraan het werkte, en een mislukte poging nieuw kapitaal aan te trekken.

Nu blijkt dat bewindvoerder Bruno Tideman en de directie een bankroet afgelopen dagen niet hebben weten af te wenden. Inmiddels is Bluerise failliet verklaard. Tideman moet als curator het faillissement afwikkelen. Het is nog niet bekend of hij kansen op een doorstart ziet.

Oprichters Blokker en Kleute, die afgelopen jaren ontelbare malen hun verhaal aan de man brachten op congressen, in mediacampagnes en tijdens investeringsrondes, willen nu geen commentaar op het faillissement geven. Zij reageerden vandaag en gisteren niet op herhaalde verzoeken om een toelichting.

Zo had de technologie moeten werken:

Bron • RTL Z / Mathijs Smit