Business

Bluerise wilde energie uit oceaan halen, maar is nu bijna failliet

Mathijs Smit • 06 mei 2019 15:25 @Mathijs__Smit

Remi Blokker (linksonder) en zijn team van Bluerise in betere tijden. Beeld © Youtube

Het Delftse technologiebedrijf Bluerise, dat duurzame energie uit de oceaan wilde halen, staat op de rand van een faillissement. Geldschieters van het duurzame technobedrijf kunnen waarschijnlijk fluiten naar hun centen.

Volgens Bluerise moest het bedrijf uitstel van betaling aanvragen omdat de projecten waaraan het werkte, worden geplaagd door vertragingen. Het bedrijf bouwde onder meer een energiecentrale in een ecologisch park op Curacao. Ook een poging om een nieuwe investeerder aan te trekken, zou te lang hebben geduurd.

Energie uit de oceaan

Bluerise werd in 2009 opgericht door ondernemer Rémi Blokker en offshore-ingenieur Berend Jan Kleute. Blokker was in de jaren negentig een van de oprichters van internetbedrijf No Wires Needed.

Met Bluerise wilden Blokker en Kleute in tropische gebieden groene energie gaan winnen uit de oceaan. Hun technologie gebruikt het grote warmteverschil tussen water aan de oppervlakte en water uit de zeediepte, om een turbine te laten draaien die stroom opwekt.

Prijzen en subsidie

Ook wilden zij ijskoud water uit de oceaandiepte gebruiken om gebouwen als kantoren en hotels op tropische eilanden te gaan koelen. Daardoor zouden energieslurpende airco's overbodig worden.

Het bedrijf wist de afgelopen jaren een reeks prijzen binnen te slepen, en tonnen aan overheidssubsidies. Tot 2017 had de onderneming naar eigen zeggen in totaal 400.000 euro subsidie ontvangen.

Crowdfunding

Ook haalde Bluerise geld op met crowdfunding. In de tweede helft van 2017 kreeg het bedrijf met een lening tegen 6 procent rente ruim 650.000 euro binnen.

Daarbij spiegelde Bluerise zijn geldschieters aantrekkelijke rendementen voor. Het bedrijf erkende tot 2017 bescheiden omzetten te boeken uit betaalde adviezen aan klanten, maar voorspelde dat dit in de toekomst zou veranderen. "De uiteindelijke verkoop van ons aandeel na ingebruikname van onze projecten zal een hoog rendement opleveren."

Donderdag blijkt Bluerise echter uitstel van betaling te hebben gekregen. Nu het in surseance is, is het waarschijnlijker dat de geldschieters van het bedrijf niets van hun leningen terugzien.

Belangrijke innovatie

"Zelfs onder deze ongunstige omstandigheden blijven we hoopvol dat onze projecten en plannen op een dag zullen worden gerealiseerd", schrijft het managementteam in een bericht aan de achterban. "Het is een grote uitdaging gebleken om een zo belangrijke innovatie als deze op de markt te brengen."

Bewindvoerder Bruno Tideman en oprichter Blokker waren vanmiddag onbereikbaar voor een toelichting.

Bron • RTL Z / Mathijs Smit