Business

Ryanair moet 3 miljoen euro schadevergoeding betalen aan piloten

23 april 2019 16:26

Personeel Ryanair Eindhoven staakt. Beeld © ANP

Luchtvaartmaatschappij Ryanair moet acht Nederlandse piloten een schadevergoeding betalen. De piloten meenden dat zij recht hadden op compensatie vanwege de sluiting van de basis van Ryanair in Eindhoven. Bovendien wilden ze 'vergelding voor de vele pesterijen' van de Ierse prijsvechter. De rechter gaat daarin mee.

De rechtbank vindt dat de piloten onnodig zijn gedupeerd door Ryanair. Een oudere piloot krijgt 425.000 euro, omdat de rechter de kans klein acht dat hij ooit nog een vergelijkbare baan vindt, gezien zijn leeftijd.

Zes vliegers hebben recht op 350.000 euro, aan de laatste piloot moet Ryanair 400.000 euro betalen. In totaal komt dat uit op zo'n 2,9 miljoen euro.

Onder aan de ladder

De piloten stelden op de zitting onder meer dat hun inkomen er voor een periode van minimaal een aantal jaar op achteruit gaat als ze door de sluiting van de basis noodgedwongen bij een andere maatschappij aan de slag moeten gaan.

Bij een overstap beginnen ze namelijk weer onderaan de ladder qua functie en beloning, stelden ze voor de rechter. 

 

De contracten van de piloten worden per 1 mei ontbonden. Ze zijn inmiddels bezig om ergens anders een baan te vinden. Een negende klager haakte eerder in de zaak af omdat die een nieuwe baan had gevonden.

Ryanair gaat in hoger beroep

Ryanair laat weten dat het tegen de uitspraak in hoger beroep gaat. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers beraadt zich ook nog op de mogelijkheden voor beroep, zegt een woordvoerder tegen het ANP.

De schadevergoedingen pakten wat lager uit dan geclaimd; eerder vroegen ze enkele tonnen tot 1 miljoen per persoon. 

In een eerdere gerechtelijke uitspraak stelde de rechtbank al vast dat Ryanair zonder goede reden besloten heeft om vier vliegtuigen weg te halen uit Eindhoven. Het vermoeden bij de piloten en de rechter bestaat dat de basis in Eindhoven is gesloten als vergelding voor twee stakingen. Ryanair ontkent dat en stelt dat er bedrijfseconomische redenen waren voor het vertrek uit Eindhoven.

Bron • RTL Z