Business

Opgepakte cfo Huawei gebruikt zelf vooral Apple-producten

25 maart 2019 08:20

Meng Wanzhou bij de Canadese rechtbank. Beeld © Getty

De financiële topvrouw van het Chinese Huawei blijkt een voorliefde te hebben voor producten van de concurrent. Toen Meng Wanzhou werd gearresteerd in Canada bleek ze een tas vol Apple-spullen bij zich te hebben.

Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die persbureau Bloomberg heeft ingezien. Vorig jaar december werd Meng Wanzhou opgepakt op Vancouver International Airport. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij spionage.

Geen concreet bewijs

De Amerikaanse autoriteiten verdenken Huawei van spioneren in opdracht van de Chinese overheid. De Chinese overheid zou via technologie van Huawei mee kunnen kijken bij bedrijven of instanties in het westen die gebruik maken van die technologie, al is daar geen concreet bewijs voor gepresenteerd.

Zelf maakt cfo Meng Wanzhou weinig gebruik van Huawei. Naast een iPhone 7 Plus, een Macbook Air en een iPad Pro had ze slechts een Huawei-toestel bij zich: de Mate 20 RS.

Lange tenen

Huawei heeft lange tenen als het gaat om medewerkers die gebruik maken producten van de concurrentie. Afgelopen jaarwisseling plaatsen Huawei-medewerkers een nieuwjaarstweet, met een iPhone.

Dat bleek een faux-pas die goed was voor overplaatsing naar een lagere functie. Bovendien werd het salaris van de betrokken medewerkers ingehouden.

Bron • RTL Z