Business

Zorginstelling Alliade zet ook kennisbedrijf Kennr te koop

Mathijs Smit • 08 maart 2019 11:31 @Mathijs__Smit

Beeld © ANP

Zorginstelling Alliade, die de afgelopen jaren in opspraak raakte door omstreden aankopen van commerciële zorgbedrijven, heeft kennisbedrijf Kennr in de etalage gezet. Dat bevestigen bronnen tegen RTL Z. Het bedrijf staat ter discussie omdat het op het snijvlak van zorg en commercie actief is.

Afgelopen dinsdag kwam Alliade (8000 werknemers, 300 miljoen euro omzet) onder verscherpt toezicht nadat de Inspectie Gezondheidszorg had aangetoond dat de geldstromen rondom de in het verleden aangekochte bedrijven Zorgkompas en Support & Co niet deugden.

Tegenvallende resultaten

De Inspectie deed bij het Openbaar Ministerie aangifte van vermoedelijk valse facturen en de voor de misstanden eindverantwoordelijke topman Erik Kuik moest opstappen.

Inmiddels is de rommel bij de omstreden dochters, waarvan de resultaten de afgelopen jaren ernstig tegenvielen, grotendeels opgeruimd. In 2017 bleek dat Alliade af wilde van thuiszorgbedrijf Zorgkompas en Support & Co, dat supermarkten exploiteert waar mensen met een beperking kunnen werken.

Afgebouwd

Anderhalf jaar later blijkt Zorgkompas, met 2000 werknemers, bijna afgebouwd. Een deel van de zorgverlening is overgegaan naar branchegenoot Miep, de rest wordt overgenomen door dochterbedrijven van Alliade, aldus woordvoerder Gerard Akkerman. "Daarmee zijn de Zorgkompas bv's dan uitgefaseerd."

Naar een koper voor Support & Co wordt nog gezocht, maar daarbij is de druk van de ketel. "Door bedrijfsmatige aanpassingen zijn de problemen opgelost. Het loopt best wel goed. En wij willen wel dat een eventuele koper zorg draagt voor de arbeidsplaatsen van onze cliënten. Wij hebben dus geen haast met de verkoop", aldus een andere woordvoerder.

Kennisplatform Kennr

Inmiddels staat wel een derde bedrijfsonderdeel in de etalage, bevestigen meerdere bronnen tegen RTL Z. Het gaat om het in de zomer van 2017 opgerichte bedrijf Kennr, dat dient als 'modern digitaal interactief platform voor kennis en ontwikkeling'.

Volgens woordvoerder Akkerman liep Alliade voorop met de ontwikkeling van opleidingen en kennis over zorg aan mensen met een beperking. Kennr moest ervoor zorgen dat al die kennis overal en altijd via mobiele telefoon, laptop en desktop gebruikt kon worden. Ook zorgmedewerkers buiten Alliade zouden zich op de dienst moeten kunnen abonneren.

Hoge kosten

Waarom Alliade anderhalf jaar na de oprichting van Kennr het kennisbedrijf opeens wil verkopen, is niet precies duidelijk. Volgens bronnen is er sprake van uit de hand gelopen kosten. Zo zouden de prijzen van trainingen die Alliade-dochters verplicht moeten afnemen van Kennr, sterk zijn gestegen. Ook de inhuur van externe adviseurs en een mogelijke investering in nieuwe ict zouden kostbaar zijn.

Alliade wil weinig kwijt over de verkoopplannen en de redenen ervan. Kennr-manager Adrienne Wempe wil niets zeggen, en gooit de hoorn op de haak. "Ik kan alleen zeggen dat er op dit moment geen besluit is genomen over de verzelfstandiging van Kennr", aldus woordvoerder Akkerman.

Zorg en commercie

Zijn collega Rogier Verhagen zegt dat het bedrijfsonderdeel ter discussie staat, omdat het zich op het 'snijvlak van zorg en commercie'  bevindt. " Het is de vraag of je als zorginstelling bezig moet zijn met de exploitatie van kennis." Volgens hem is verkoop geen prioriteit meer, nu Alliade onder verscherpt toezicht is gesteld. "Daarom hebben we nu even pas op de plaats gemaakt."

Tips? Mail mathijs.smit@rtl.nl

Bron • RTL Z