Business

Baas Ryanair verbaasd over staatsbelang AF-KLM

06 maart 2019 13:08

Ryanair-baas Michael O'Leary. Beeld © ANP

Ryanair-baas Michael O'Leary is verbaasd over de zet van het Nederlandse kabinet om recent een belang van 14 procent te nemen in Air France-KLM. Volgens de Ier betekent de staatsbemoeienis een stap achteruit en roept de zet ook vragen op over protectionistische maatregelen die ook van invloed zijn op de gang van zaken op luchthaven Schiphol.

Nederland verraste eerder vriend en vijand met het belang in de luchtvaartcombinatie. De stap was onder meer bedoeld om de positie van KLM en Schiphol veilig te stellen.

Landingslots

O'Leary zei eerder tegen de Telegraaf dat het staatsbelang in Air France-KLM de Ierse prijsvechter ook een stok geeft om mee te slaan als er niet voldoende landingsslots worden toegewezen.

Volgens de Ier kon Schiphol zich daarbij tot nu toe verschuilen achter bepaalde regels. Maar omdat de Nederlandse staat het belang van KLM niet zal willen ondermijnen biedt dit volgens hem mogelijkheden.

Ryanair zei tegen de krant andermaal heil te zien in Lelystad Airport. Volgens O'Leary gaat de luchthaven, waar al zoveel om te doen is geweest, volgend jaar nog niet open. De topman stelt dat Nederland maar blijft aarzelen. Hij wijst ook met nadruk op de bescherming van KLM. De Ieren die inzetten op groei in Nederland, sloten eerder hun Nederlandse basis op Eindhoven.

IAG snapt het

O'Leary's collega Willie Walsh van het Brits-Spaanse luchtvaartconcern International Airlines Group (IAG), zegt de zet van het kabinet te kunnen begrijpen. Hij wijst op de belangrijke rol die KLM en Schiphol spelen in de Nederlandse economie. Wel waarschuwde Walsh dat overheden doorgaans slechte aandeelhouders zijn. IAG is onder meer het bedrijf achter British Airways en Vueling.

Bron • ANP / RTL Z