Business

Wolkenkrabbers en basketbalveldjes: deze studenten deden een stage in New York

Nikki Sterkenburg • 09 februari 2019 11:51 @SterkNikki

Een rooftopborrel in Manhattan. Beeld © Romeijn Sadee

Koffie halen en de uren aftellen in een rumoerige kantoortuin? Niet voor deze drie Nederlandse stagiairs die stage liepen in hartje New York. "Ik heb me altijd afgevraagd wat zich in die wolkenkrabbers afspeelt. Dat weet ik nu."

Het is inmiddels bijna vaste prik geworden: een tijdje in het buitenland studeren of een stage doen. Maar een toffe stage in hartje Manhattan of Brooklyn, dat is niet iedereen gegeven.

Rooftop-borrels

Deze drie vonden wél een plek in de big apple via Stage-Global, dat buitenlandse stages regelt voor Nederlandse studenten. Oprichter Andries Bonneur deed zelf buitenlandstages en richtte Stage-Global op om ook anderen die ervaring te geven.

RTL Z sprak met drie voormalige Nederlandse stagiairs over rooftop-borrels, inhoudelijk uitdagende stages en basketballen op veldjes.

Thom Doensen Beeld © Thom Doensen

Thom Doensen (22)

Studeert: Finance & Control (Avans Hogeschool)

Stage: 'finance' bij TABS Inc. (augustus 2018-januari 2019)

"Ik wilde al vanaf mijn twaalfde een langere periode naar New York. Als je binnen de financiële wereld naar de top wil, dan moet je daar zijn. Stagelopen in New York is zeker niet goedkoop, dat weet je als je eraan begint. Maar ik zie het als een investering in mezelf en in mijn carrière. Ik heb er lang voor gespaard en extra bij DUO voor geleend. Bovendien leer je daar vanzelf op een budget te leven.

Mijn stage was precies zoals ik had verwacht dat het zou zijn: perfect. Ik werkte in hartje Manhattan en woonde in een appartement aan de Upper East Side. Na een werkdag liep ik langs de East River naar huis. Het was wel lastig om woonruimte te vinden, zeker als je in een appartement wil wonen. Maar uiteindelijk lukt het wel.

De stage zelf vond ik het leukste deel, ik heb er zoveel geleerd. TABS is een snelgroeiend bedrijf dat buitenlandse bedrijven helpt met het ingewikkelde proces van het betreden van de Amerikaanse markt. Ik kreeg er veel ruimte en mocht er alles doen. Ze luisterden naar mijn ideeën en als ze die goed vonden dan mocht ik ze ook meteen implementeren. Ik heb me er nooit stagiair gevoeld." 

Ik werk nu nog voor TABS vanuit Nederland. Ik vond New York een fantastische stad om te wonen. De mensen zijn er vrolijk en er hangt een goede vibe. Toch zou ik niet terug willen. Hoewel ik in de grote stad heb gewoond, blijf ik toch een dorpse jongen en ben ik liever niet al te lang weg van vrienden en familie. Maar misschien kan ik nog wel een keer terug voor een paar dagen of weken voor overleg."

Romeijn Sadée (26)

Studeerde: Persuasive Communication (master, UvA)

Stage: marketing strategie bij Superform Co. (februari 2018-augustus 2018)

"Ik kijk terug op het mooiste half jaar van mijn leven. Wanneer ik het kantoor uit liep, zag ik het Empire State Building. Vaak hadden we na het werk nog rooftop-borrels, in het weekend was het fantastisch uitgaan en ik speelde als fanatieke basketballer ook mee op zo’n basketbalveldje. De dynamiek van die stad is ongekend en ik heb me er helemaal in kunnen onderdompelen.

Nadat ik eind 2017 mijn masterscriptie had afgerond, wilde ik nog graag een stage doen. Maar ik wilde meer doen dan alleen koffie halen. Ik kwam in contact met Andries Bonneur van Stage-Global. Ik vertelde hem wat ik graag zou willen doen en vervolgens zocht hij daar een betaalde stage bij.

Superform Co. is een marketingbureau voor startups in New York en groeit supersnel. Het was hard werken, maar wel op een fantastische manier. Je spreekt enthousiaste mensen die mooie dingen maken, maar die zelf vooral bezig zijn met de technische kant. Ik hielp hen met het ontwikkelen van een marketingstrategie. Daarnaast heb ik nieuwe klanten geworven en voor dat laatste ben ik naar veel events geweest.

Ik heb me altijd afgevraagd wat zich in die wolkenkrabbers afspeelt. Dat weet ik nu. Ik wilde graag blijven, maar onder de huidige president is het nog moeilijker en duurder geworden om een langdurig visum te krijgen. Ik heb nu een baan in Londen gevonden, volgende week verhuis ik."

Maribelle Bierens Beeld © Maribelle Bierens

Maribelle Bierens (25)

Studeert: bachelor kunstgeschiedenis (UvA), nu researchmaster (Mres, University of the Arts, London)

Stage: exhibition assistant, A.I.R. Gallery (februari 2018-augustus 2018)

“Ik kende de galerie al waar ik stage wilde lopen. Stage-Global heeft geholpen met het aanmelden voor een stage en geregeld dat ik redelijk snel en soepel een visum kon krijgen. Meteen in het begin leerde ik andere Nederlandse meisjes kennen en al gauw deden we veel samen: brunchen, concerten bezoeken, wandelen in Central Parc, naar de Yankees - je kan er iedere dag van de week wel iets doen.

De galerie waar ik stage liep zat in Brooklyn en ik fietste iedere dag over de Manhattan Bridge ernaartoe. Wanneer ik terugfietste, zag ik de skyline en dacht: wow, ik zit hier gewoon en ben onderdeel van deze stad.

In de galerie heb ik gewerkt als assistent bij de tentoonstellingen. Ik had veel contact met kunstenaars, deed de redactie van persberichten, hield de sociale mediakanalen bij en regelde vooral veel. Er was iedere maand weer een nieuwe tentoonstelling die werd geopend en ik heb met fantastische mensen gewerkt.

Momenteel volg ik een researchmaster in Londen. Dat is ook een fantastische stad, maar niet zo magisch als New York. Het liefst was ik gebleven, maar daar studeren was ongeveer twaalf keer zo duur als in Londen. Bij het sollicitatiegesprek voor de researchmaster waren ze erg geïnteresseerd in mijn stage. Dan merk je dat enkel hoge cijfers halen niet meer genoeg is voor toelating. Als ik de kans krijg, dan ga ik hierna weer terug naar New York.”

Bron • RTL Z / Nikki Sterkenburg