Business

Iconisch 'American' wordt Hard Rock Hotel, leestafel Mulisch terug

Nikki Sterkenburg • 30 januari 2019 16:57 @SterkNikki

Het iconische hotel aan het Leidseplein. Beeld © Google Streetview

Het Amsterdamse American Hotel wil meer internationale muziekliefhebbers trekken en wordt daarom een Hard Rock Hotel. Maar, zo stellen de uitbaters, er zal niet getornd worden aan de huidige stijl in Jugendstil.

Uitbater Eden Hotels maakte vandaag bekend dat het bekende hotel aan het Leidseplein in 2020 zal heropenen als het eerste Nederlandse Hard Rock Hotel. Hiermee hoopt het hotel een exclusievere uitstraling te krijgen, meer internationale muziekliefhebbers te trekken, en hen meer voor overnachtingen te laten betalen. Nu lukt dat niet, want het iconische hotel is onder buitenlandse toeristen niet zo bekend, zo vertelt hotelmanager Claire van Kampen aan het Financieele Dagblad.

Zo'n honderd van de 175 kamers zijn al onder handen genomen. Binnenkort wordt de lobby verbouwd en er moet een muziekstudio in het hotel komen. Gasten kunnen straks van een menu een gitaar kiezen die ze willen spelen. Ook wordt het hotel aangekleed met rockparafernalia, al blijft de klassieke Jugendstil/Art Deco-stijl behouden.

Leestafel van Mulisch

Om ook nog Amsterdammers te trekken, zullen de bekende gevel uit 1902 en het twee jaar geleden gerenoveerde Café Americain geen restyling ondergaan. Ook zal de leestafel weer worden teruggebracht waaraan schrijver Harry Mulisch altijd zat te lezen en die zich liet omroepen. 

Op sociale media werd met afschuw gereageerd op het nieuws. 

Franchisecontract

Voor het Hotel American is een franchisecontract gesloten met de Amerikaanse keten Hard Rock Cafes, die wereldwijd 185 cafés, 25 hotels en twaalf casino's uitbaat. Eden Hotels blijft exploitant. Het bekende pand aan het Leidseplein is zeven jaar geleden voor 58,5 miljoen euro verkocht aan het Duitse Deka.     

Bron • RTL Z