Business

Nerdalize verbrandde geld sneller dan het binnen kwam

Mathijs Smit • 29 januari 2019 06:21 @Mathijs__Smit

Gejuich bij Nerdalize na een succesvolle crowdfunding. Beeld © Nerdalize

De verliezen van Nerdalize, het Delftse bedrijf dat huizen wilde verwarmen met restwarmte uit computerservers, bedroegen een veelvoud van de jaaromzet. Voor het bedrijf, dat eind december failliet ging, is nog geen doorstart geregeld.

Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag, dat door curator Annemiek te Kiefte is gepubliceerd.

Duurzaamheid

Nerdalize werd in 2013 opgericht door ondernemers Boaz Leupe, Mathijs de Meijer en Florian Schneider. Zij ontwikkelden een techniek, waarmee de warmte die wordt afgegeven door computerservers kan worden gebruikt voor de verwarming van huizen.

Het bedrijf uit Delft kon de afgelopen jaren profiteren van de groeiende belangstelling voor duurzaamheid. Het bedrijf won prijzen, haalde kapitalen op via crowd funding, en trok energiegigant Eneco aan als investeerder en aandeelhouder.

Geld verbranden

Uit het curatorenverslag blijkt dat Nerdalize het geld echter sneller verbrandde dan dat het binnenkwam. Tussen 2015 en 2017 boekte het bedrijf een omzet van iets meer dan 100.000 euro per jaar. De verliezen liepen snel op, van 26.000 euro in 2015, tot 324.000 euro in 2016, tot 882.000 euro in 2017. Het verlies over vorig jaar is nog niet bekend.

Eind december ging de onderneming bankroet. Volgens het verslag wijten de oprichters dat aan "een combinatie van factoren, waaronder het feit dat het bedrijf maandelijks een verlies draaide, er daardoor kapitaal nodig was, en de aandeelhouders en de externe financiers geen nieuwe financiering wilden verlenen."

Geen vervolgfinanciering

De groep aandeelhouders bestond uit de oprichters, de crowdfunders, enkele kleine investeerders en energiebedrijf Eneco, dat zich graag profileert als duurzaam. Eneco was eigenlijk de enige aandeelhouder die in staat was substantiële vervolgfinanciering te verschaffen.

Waarom het niet met geld over de brug kwam, wil Eneco desgevraagd niet zeggen. "We geven in de regel geen toelichting op onze financiële en strategische afwegingen bij onze deelnemingen", aldus woordvoerder Arie Spruit. Volgens hem bezat Eneco slechts vijf procent van de aandelen.

Curator Te Kiefte heeft nog de hoop dat zij Nerdalize kan laten doorstarten. "De termijn waarbinnen geïnteresseerde partijen hun indicatieve bieding kenbaar moesten maken, is nog niet verstreken", schrijft zij in haar verslag. Of er al biedingen binnen zijn, wil zij desgevraagd niet zeggen.

Bron • RTL Z / Mathijs Smit