Business

ABN Amro beperkt schade bij bankroet Vrijbuiter

Mathijs Smit • 24 januari 2019 19:15 @Mathijs__Smit

Beeld © ANP

ABN Amro heeft de schade in het faillissement van kampeerwinkelgigant Vrijbuiter weten te beperken tot hooguit twee miljoen euro. De huisbank had bij het bankroet afgelopen zomer nog bijna tien miljoen euro tegoed, maar wist het merendeel daarvan terug te halen dankzij onderpanden.

Dat zegt curator Jan van Burg tegen RTL Z, als toelichting op het zojuist verschenen tweede faillissementsverslag.

Hoge leningen

Vrijbuiter werd in de jaren tachtig opgericht door ondernemer Jaap van Zuijlekom, die zijn kampeerhal in Roden nationale bekendheid wist te geven. Na zijn vertrek groeide het bedrijf snel verder. Na 2008 opende Vrijbuiter nieuwe kampeerhallen in Gouda, Zaandam en Roermond.

Voor die groei leende Vrijbuiter veel geld, maar dat werd niet terugverdiend. In 2013 werden de kampeerwinkels overgenomen door miljardair Jan Zeeman, van de gelijknamige textielwinkels. Maar ondanks diens kennis en investeringen bleef het bedrijf verlies maken. Afgelopen zomer ging Vrijbuiter failliet, nadat zowel Zeeman als ABN Amro geen geld meer in het bedrijf wilden steken.

Banklening van tien miljoen

Uit het tweede faillissementsverslag van curatoren Jan van Burg en Harm-Jan Meijer blijkt dat huisbank ABN Amro bij het faillissement nog 9,7 miljoen euro van Vrijbuiter tegoed had. Eerder had de bank bij een financiële sanering nog één miljoen euro kwijtgescholden.

Voor de uitstaande leningen had de huisbank wel vrijwel alle waardevolle onderdelen van Vrijbuiter in onderpand, zoals de voorraden, bedrijfsinventaris, vorderingen en merkenrechten. Dankzij de verkoop daarvan door de curatoren blijkt ABN Amro de schade flink te hebben beperkt.

Miljoenenopbrengst

Zo leverde de verkoop van de winkels in Gouda en Zaandam ruim 2 miljoen euro op, en het luxe tentenmerk De Waard nog eens één miljoen. De inventaris van de winkel in Roden en het distributiecentrum in Kolham bracht zo'n 300.000 euro in het laatje.

Dan waren er nog de tegoeden bij Wehkamp, Interpay en Adyen in verband met internetverkopen. Daaruit kwam in totaal nog bijna één miljoen euro.

Restschuld

En ook de voortzetting van de winkelverkoop na het faillissement leverde volgens curator Van Burg nog 'zeer substantiële bedragen' voor de bank op. Wel wijst hij erop dat de omzetbelasting daarover nog moet worden afgedragen aan de fiscus, en er nog geld moest naar de boedel en dat deel van de leveranciers dat juridisch gezien nog eigenaar van de verkochte goederen was.

Van de preferente miljoenenvordering van de Belastingdienst heeft ABN Amro echter niets te vrezen. De fiscus heeft, los van de omzetbelasting over de winkelverkopen na het faillissement, nog bijna 3,4 miljoen euro tegoed. Maar als pandhouder krijgt ABN Amro voorrang op die claim.

"Alles moet nog worden afgewikkeld, maar naar mijn ruwe inschatting zal de restschuld van ABN Amro tussen de 1 en 2 miljoen euro bedragen", meent curator Van Burg.

Bron • RTL Z / Mathijs Smit