Business

Bouwbedrijven zien kosten voor personeel dit jaar fors dalen

RTL Z • 03 januari 2019 16:44 @rtlz

Werknemers is de bouw worden een stuk goedkoper. Beeld © ANP

Werkgevers in de bouw komen er beter vanaf dit jaar: ze zijn een stuk minder kwijt aan werknemerspremies. Het verschil met vorig jaar kan oplopen tot wel 225 euro per werknemer per vier weken.

Dat blijkt uit berekeningen van loonstrookverwerker ADP, dat op basis van de premies voor 2019 verschillende sectoren onder de loep nam.

Bouwbedrijven betaalden vorig jaar nog 5,74 procent aan premies, bedoeld voor een bijdrage aan WW-uitkeringen. Dit bedrag gaat nu naar nul, omdat de werkloosheid in de bouw sterk terugloopt en het WW-fonds inmiddels flink is gevuld.

Ambtenaren duurder

In andere sectoren zijn werkgevers dit jaar juist duurder uit. Met name in de overheidssector drukken hogere pensioenlasten op de werkgeverskosten. Dit kan een werkgever tot wel 160 euro per maand extra kosten per ambtenaar.

Voor werknemers ziet het loonstrookje er dit jaar beter uit. Zij houden netto meer over omdat de inkomstenbelasting omlaag gaat. Maar doordat het lage btw-tarief ook stijgt, is het nog maar de vraag of werkenden onder de streep meer overhouden.

Bron • RTL Z