Business

Computer als kachel geen succes: bejubelde startup Nerdalize failliet

Mathijs Smit • 02 januari 2019 12:28 @Mathijs__Smit

Nerdalize-werknemers in betere tijden, na een succesvolle financiering. Beeld © Nerdalize

Het leek zo'n goed idee: huizen verwarmen met restwarmte uit computerservers. Begin dit jaar won de Delftse startup Nerdalize er nog de Crowdfunding Award voor. Maar nu is het jonge bedrijf failliet.

Nerdalize werd in 2013 opgericht door drie jonge ondernemers: Boaz Leupe, Mathijs de Meijer en Florian Schneider. Zij ontwikkelden een manier waarbij de warmte van computerservers kan worden gebruikt voor de verwarming van huizen.

Win-win situatie

Omdat Nerdalize de servers plaatste bij particulieren en daardoor geen kostbare datacenters nodig had, kon het bovendien goedkoop opslagdiensten aanbieden aan bedrijven. In een interview omschreef oprichter Leupe het idee achter Nerdalize vorig jaar als 'win-winsituatie'.

"We halen de servers uit de klassieke datacenters en plaatsen ze bij particulieren thuis. Zo vermijden we de kosten die verbonden zijn met het bouwen en runnen van een datacenter, én bespaart de huiseigenaar op verwarmingskosten."

Honderden geldschieters

Het op het oog slimme businessmodel kon rekenen op enthousiasme van honderden geldschieters. Tot eind 2016 staken energiebedrijf Eneco en beleggers via crowdfunding in totaal 850.000 euro in Nerdalize. In het voorjaar van 2017 volgde een grote crowdfundactie, die nog eens 750.000 euro opbracht. Het personeelsbestand groeide uit tot ruim 20 werknemers.

De vooruitzichten leken rooskleurig. Eneco noemde in haar jaarverslag innovaties als Nerdalize 'van groot belang om de warmtevraag duurzamer in te vullen en de klantvraag te beperken.' Ex-topman Eric Schmidt van Google complimenteerde het bedrijf uit Delft zelfs op zijn Twitter-account. En begin dit jaar won Nerdalize de Crowdfunding Award.

Bankroet

Maar nog geen jaar na de prijsuitreiking is het bedrijf bankroet. Uit het register van de Kamer van Koophandel blijkt dat de startup op 27 december failliet is verklaard. Curator Annemiek te Kiefte moet het faillissement afwikkelen.

De oorzaken van het faillissement zijn nog onbekend. Curator Te Kiefte wilde nog niets zeggen. "De oorzaken zal ik gaan onderzoeken. Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen."

Nerdalize reageert niet op telefonische vragen van RTL Z, maar verwijst naar een mailadres. Die mail blijft onbeantwoord. Medeoprichter Leupe is ook rechtstreeks onbereikbaar.

Verliezen

Uit het meest recente jaarverslag blijkt dat het bedrijf in 2017 een verlies van 882.000 euro heeft gedraaid. Eind dat jaar was het eigen vermogen ruim 8 ton negatief. Uiterlijk eind 2019 zou het bedrijf een deel van de 2 miljoen euro aan leningen moeten aflossen of omruilen in aandelen.

Nerdalize erkent in het financiële verslag ook dat er twijfels over de continuïteit van het bedrijf zouden kunnen zijn. Desondanks waren de oprichters positief over de toekomst.

"De directie is echter van mening dat uit gebleken belangstelling van derden, op grond van het innovatieve en groene karakter van de onderneming, een duurzame voortzetting van de bedrijfsuitvoering ook na december 2019 (...) niet onmogelijk is."

Doorstart

Curator Te Kiefte onderzoekt op dit moment de mogelijkheden voor een doorstart. "Geïnteresseerden kunnen zich bij mij melden."

Bron • RTL Z / Mathijs Smit