Business

Verkoop Hema-winkels en bakkerij 'slimme zet van Boekhoorn'

Ann-Lynn Hamelink en Loek Essers • 26 november 2018 12:10

Een standaard Hema-winkel. Beeld © ANP

Als miljardair en Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn inderdaad een deel van de winkels en de bakkerij wil verkopen om expansie in het buitenland te financieren, is dat een gewaagde en verrassende zet, maar ook een slimme. In Nederland kan Hema nauwelijks groeien en in het buitenland wel, zeggen retailexperts tegen RTL Z.

In totaal zijn er 545 Hema-winkels in Nederland waarvan er 261 in handen zijn van zo'n honderd franchisenemers. Boekhoorn zou een nog groter deel willen verkopen aan franchisenemers, bericht het Financieele Dagblad vandaag.

Ook zou hij van de eigen bakkerij af willen. Hema wil het bericht niet bevestigen maar ontkent het ook niet. Een woordvoerder wil alleen maar kwijt dat het te voorbarig is om te spreken over eventuele vervolgstappen na de overname van Boekhoorn.

'Verrassende zet'

"Het is een verrassende zet", zegt Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing & Retailing aan de Nyenrode Business Universiteit tegen RTL Z. "Hema wilde een tijdje geleden juist nog af van de franchisenemers. Nu wil de nieuwe eigenaar juist veel meer nadruk leggen op het zijn van een franchiseorganisatie."

Daar zitten veel kapitaalkrachtige partijen bij die dat heel goed zouden kunnen en waarschijnlijk ook zouden willen, aldus Koelemeijer. "Met dat geld kan Boekhoorn de buitenlandse expansie deels financieren."  

Mikken op uitbreiding in het buitenland

Die expansiestrategie voert Hema al een tijdje. De Nederlandse markt is verzadigd, dus hier zijn hele beperkte groeimogelijkheden. Als je wilt groeien, dan is het buitenland de aangewezen weg.

"Het zou me niets verbazen als dit al uitgebreid is besproken in de overnamegesprekken waar de franchisenemers ook bij betrokken waren. Ik vind het heel krachtig dat Boekhoorn zegt dat hij in het franchisemodel gelooft. Franchisers kennen de regio waarin ze zitten goed en het zijn echte ondernemers", aldus Koelemeijer.

Ook de eventuele verkoop van de bakkerij is volgens haar heel logisch. "Eigenlijk zeg je: we zijn een retailbedrijf en geen productiebedrijf, we gaan ons richten op onze kerncompetenties."

'Boekhoorn is echte ondernemer'

Retaildeskundige Cor Molenaar sluit zich bij die analyse aan. "Belangrijk is dat Boekhoorn vooral een investeerder en geen ondernemer", zegt hij tegen RTL Z.

"Dus toen hij Hema overnam had hij al lang nagedacht over een exitstrategie. Het begint dan met het verkopen van een deel van de winkels. Dat levert geld op om te investeren. Dat is een slimme zet", aldus Molenaar.

Hoeveel levert het op?

De grote vraag is hoeveel de verkoop van extra winkels gaat opleveren. Volgens het FD kan dat tussen de 1 miljoen en 1,5 miljoen euro per winkel zijn. Het gaat dan waarschijnlijk niet om winkels in de grote steden, maar om de winkels in de kleinere plaatsen.   

Hema kan het geld in ieder geval goed gebruiken. Vorig jaar leed het een verlies van 30 miljoen euro. Ook de schuld loopt steeds verder op. Begin 2018 lag die al op bijna 700 miljoen.

Voor Boekhoorn zou het erg prettig zijn als het lukt die schuld weer omlaag te brengen. Toch is een verkoop niet zonder risico. De verhouding met de franchisers was voor de overname door Boekhoorn niet zo lekker en door een verkoop verliest hij wel een deel van zijn invloed.

Bron • RTL Z / Ann-Lynn Hamelink / Loek Essers