Business

Volwaardig ziekenhuis in Lelystad verdwijnt

Mathijs Smit • 21 november 2018 11:18 @Mathijs__Smit

Lelystad verliest volwaardig ziekenhuis. Beeld © ANP

Met het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen raakt Lelystad zeer waarschijnlijk haar volwaardige ziekenhuis kwijt. Dat heeft minister voor Medische Zorg Bruno Bruins bevestigt.

Gisterenavond informeerde Bruins de Tweede Kamer in een brief, waarin de plannen voor de doorstart van de failliete zorginstelling worden toegelicht.

De IJsselmeerziekenhuizen met vestigingen in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk gingen eind oktober failliet. Zo'n tien partijen meldden zich bij curatoren Alice van der Schee en Frank Nowee voor een eventuele doorstart. Sinds vorige week onderhandelen de curatoren alleen nog met het St Jansdal ziekenhuis uit Harderwijk, dat het beste plan voor een voortzetting had.

Geen volwaardig ziekenhuis

Het St Jansdal had echter al benadrukt geen volwaardig ziekenhuis in Lelystad in de lucht te willen houden. Volwaardige spoedeisende hulp en acute verloskunde zouden niet meer in Lelystad kunnen worden aangeboden.

Een tegenvaller voor minister Bruins, die zich daarvoor in de Tweede Kamer al had hardgemaakt, en daar zelfs extra geld voor in het vooruitzicht had gesteld.

Uitwijken

Nu blijkt dus dat die volwaardige spoedeisende hulp en acute verloskunde waarschijnlijk inderdaad uit Lelystad verdwijnt. Voor simpele spoedzorg overdag, goed voor 60 tot 80 procent van de huidige bezoeken aan de spoedeisende hulp, kunnen patiënten daar nog terecht.

Maar Bruins schrijft dat zij in de nacht en voor complexere spoedzorg moeten uitwijken naar andere ziekenhuizen in de regio: Almere, Sneek, Heerenveen, Zwolle en Harderwijk. "Hiermee is deze zorg nog steeds voor alle inwoners van Flevoland binnen de wettelijke normen bereikbaar", tekent de minister wel aan.

Noordoostpolder

Gisteren bleek ook dat het St Jansdal de zorgverlening in de Noordoostpolder en Urk waarschijnlijk niet overneemt. De curatoren zijn daarvoor in onderhandeling met de Antonius Zorggroep in Sneek, dat daar veel dichter in de buurt is.

Bovendien beschikken de Friezen al over een vestiging in Emmeloord, waar ook de IJsselmeerziekenhuizen waren gevestigd. Vorig jaar onderzochten beide ziekenhuizen al of zij niet in de Noordoostpolder konden gaan samenwerken, in plaats van elkaar te beconcurreren.

Slotervaartziekenhuis

Vanmiddag wordt bekend hoe de zorg van het eveneens failliete Slotervaartziekenhuis over andere ziekenhuizen in de regio wordt verdeeld. Vorige week mislukte een poging om de Amsterdamse zorginstelling te laten doorstarten.

Bron • RTL Z / Mathijs Smit