Business

RTL Z presenteert documentaire over cacaogrootmacht Nederland

13 november 2018 06:17

De presentatoren van 'Nederland Cacaoland' Sanne Boswinkel en Maarten Veeger Beeld © RTL Z

Vanavond zendt RTL Z de documentaire 'Nederland Cacaoland' uit. De documentaire vertelt over de belangrijke positie die Nederland in de internationale cacaohandel inneemt. Zowel in transport, opslag en verwerking van cacao tot chocolade is Nederland de nummer één of twee van de wereld.

In samenwerking met RTL Nieuws brengt RTL Z de nieuwe Z Doc 'Nederland Cacaoland'. Vanavond om 21.30 uur is te zien bij RTL Z hoe Maarten Veeger en Sanne Boswinkel letterlijk en figuurlijk in de wereld van cacao duiken.

Zij onderzoeken de grote rol die Nederland speelt in de internationale cacaohandel, krijgen exclusieve toegang tot plekken waar geen camera ooit had gefilmd en voeren onthullende gesprekken met zowel de gevestigde orde als de nieuwe generatie chocolademakers.

Grootste haven ter wereld

Met de grootste cacaohaven ter wereld en topposities in het verwerken van cacao en het produceren van chocolade is Nederland met recht een cacaogrootmacht.

RTL-verslaggevers Maarten Veeger en Sanne Boswinkel dompelen zich onder in de chocoladewereld en zoeken uit hoe Nederland deze grootmachtspositie heeft verkregen. Van de import van de cacaobonen in de Amsterdamse haven tot aan de chocoladerepen, hagelslag en bonbons in de winkels: het hele productieproces wordt in deze documentaire op de voet gevolgd.

Chocolatemakers laat cacao per zeilschip van Midden-Amerika naar Amsterdam vervoeren. Beeld © RTL Z

De bittere keerzijde van cacaoproductie Terwijl de vraag naar cacao wereldwijd blijft stijgen, hebben cacaoboeren in Afrika het zwaar en dreigen ze te stoppen met het telen van cacaobonen. Als cacaogrootmacht speelt Nederland een hoofdrol in het proces om de cacaoproductie in Afrika eerlijker en duurzamer te maken. Kleinere Nederlandse chocolademakers hebben het hun missie gemaakt om ook de grote en machtige cacaobedrijven anders te laten denken. 

Maarten en Sanne gaan het gesprek aan met een aantal van deze chocoladebedrijven, waaronder Tony’s Chocolonely en Chocolatemakers. Verder krijgen zij een kijkje achter de schermen in de fabrieken van grote bedrijven Als Mars, Venz en Cargill.

Z Doc 'Nederland Cacaoland', 13 november om 21:30 uur. Vanaf woensdag is de documentaire te zien via Videoland.

Nederland Cacaoland 

Samenstelling, research en presentatie: Maarten Veeger

Regie: Inge Ruigrok-Boerma

Presentatie: Sanne Boswinkel

Montage: Bastiaan Roos

Camera: Gideon Elings

Drone-camera: David Elings

Postproductie: NEP 

Eindredactie: Bert-Jan Hendriks en Perry Feenstra


Bron • RTL Z