Business

Nog geen doorstart voor IJsselmeerziekenhuizen

Mathijs Smit • 07 november 2018 18:17 @Mathijs__Smit

De vestiging van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad. Beeld © ANP

Er is nog geen akkoord over de doorstart van de failliete IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en omstreken. De curatoren onderhandelen met 'diverse serieuze kandidaten' partijen over een mogelijke voortzetting in afgeslankte vorm van de zorginstelling.

Dat hebben curatoren Alice van der Schee en Frank Nowee vanmiddag bekend gemaakt. 

Failliete ziekenhuizen

Eind oktober gingen de IJsselmeerziekenhuizen, die sinds 2009 in handen waren van zorgondernemer Loek Winter, failliet. Ook het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis van dezelfde eigenaar ging die dag bankroet.

Sindsdien bestuderen de curatoren de mogelijkheden om de IJsselmeerziekenhuizen door te starten. Het faillissement van het Slotervaart wordt afgewikkeld door twee andere curatoren.

Voortzetting

Afgelopen weken maakten drie partijen bekend interesse te hebben voor een gedeeltelijke voortzetting van de zorginstelling in de Flevopolder; het St Jansdalziekenhuis in Harderwijk, de Antonius Zorggroep in Sneek, en het private onderneming Cardiologen Centra Nederland (CCN).

Volgens de curatoren hebben zich uiteindelijk tien gegadigden gemeld. Over de identiteit van de kandidaten, afgezien van de bekende drie, doen de curatoren nog geen uitspraken.

Beoordelingscriteria

Bij de beoordeling van de plannen kijken de curatoren in de eerste plaats naar de hoogte van de biedingen. Kandidaten die een hoog bod op de activiteiten uitbrengen, maken een grotere kans. De curatoren moeten namelijk zoveel mogelijk geld uit de failliete boedel halen, zodat de schuldeisers een zo groot mogelijk deel van hun vorderingen kunnen terugkrijgen.

Daarnaast houden curatoren bij het beoordelen van de plannen ook rekening met het behoud van werkgelegenheid, en in het geval van ziekenhuizen met het voortbestaan van zorgverlening aan patiënten.

Ten slotte speelt ook een rol of de ingediende plannen levensvatbaar zijn. Daarmee willen de curatoren voorkomen dat een doorstartende organisatie na een korte periode opnieuw failliet gaat.

Bron • RTL Z / Mathijs Smit