Business

Megafraudeurs Quality Investments moeten de cel in

Matthias Pauw • 12 oktober 2018 15:41 @mattpauw

De rechtbank in Amsterdam. Beeld © ANP

Frank L., Dennis M. en Koen B., moeten allemaal naar de gevangenis voor hun aandeel in de grootste fraudezaak ooit in Nederland. De eerste twee gaan nog ruim 3 jaar de bak in. B. moet een half jaar brommen.

Frank L. was de oprichter van beleggingsvehikel Quality Investments en Dennis M. was de directeur. Tussen 2007 en 2011 haalde het bedrijf 165 miljoen euro op bij honderden beleggers, maar die zagen daar vrijwel niets van terug nadat alles 'als een kaartenhuis in elkaar was gestort', aldus het OM.

 

Zwendel met levensverzekeringen

De beleggingen werden in Amerikaanse levensverzekeringsproducten gestopt. Als een persoon kwam te overlijden kreeg QI een deel van de uitkering en als dat ‘onverhoopt’ niet zou gebeuren, dan zou een Costa Ricaanse verzekeraar alsnog uitkeren.

De verzekeraar bleek een zwendelaar te zijn en bleek helemaal niets verzekerd te hebben en ook bleek uit het onderzoek van de FIOD dat beleggers in werkelijkheid helemaal geen eigenaar werden van de levensverzekeringspolissen van Amerikanen.

Ferrari's, Bentley's, boten

Het geld van de inleggers stond al die tijd tot de vrije beschikking van Frank L. en Dennis M. en daar maakten ze flink misbruik van. Het OM schrijft dat de mannen QI als 'persoonlijk geldmachine' gebruikten.

"Ze leefden een luxeleven. Ze kochten sieraden, een Ferrari, een Bentley, lieten boten bouwen en deden uitgaven aan vakantiehuizen en investeringsprojecten in andere landen: het kon niet op. Er zijn miljoenen in een luxeleven voor verdachten geïnvesteerd", aldus het OM.

Drie jaar de cel in

De twee topmannen van QI kregen vandaag een straf opgelegd van 3 jaar en 7 maanden. Omdat jaren geleden al zes maanden in voorarrest hebben gezeten moeten ze nog iets meer dan drie jaar zitten.

Huisadvocaat Koen B. kreeg een lichtere straf, omdat hij een kleinere, faciliterende rol had gespeeld in de zwendel. De straffen zijn aanzienlijk lager dan de eis van het OM. Het OM had vijf jaar en vier maanden geëist tegen L., vijf jaar tegen M. en twee jaar en acht maanden tegen advocaat B.

Bron • RTL Z