Business

Dikke pech voor vakantiegangers, Ryanair schrapt 190 vluchten

25 september 2018 17:17

Passagiers bij aankomst van een vlucht van Ryanair Beeld ©

Pech voor sommige vakantiegangers. Ryanair schrapt vrijdag 190 van de 2400 geplande Europese vluchten vanwege een staking van piloten in verschillende landen, waaronder Nederland. 

Alle reizigers wiens vlucht is geschrapt hebben inmiddels een email en smsje gekregen van de luchtvaartmaatschappij.

Ryanair denkt dat ongeveer 30.000 reizigers last zullen krijgen van de vluchtenuitval als gevolg van de actie van een 'zeer kleine minderheid' van de piloten. Volgens de maatschappij is de staking 'onnodig' en schaadt die de onderneming en het vertrouwen van consumenten in het bedrijf.

Het is de tweede grote stakingsdag bij de prijsvechter. Op 10 augustus, midden in de vakantieperiode, legden piloten ook al het werk neer in vijf Europese landen, waaronder Nederland.

Betere arbeidsvoorwaarden

Vluchten vanaf Eindhoven gingen gewoon door, omdat Ryanair piloten van elders inschakelde om het werk van stakers over te nemen.

De vraag is of dit nu ook weer gaat lukken. "Bij Eindhoven wordt gestaakt door cabinepersoneel en piloten. Als het goed is ligt alles plat", zegt een woordvoerder van FNV Luchtvaart tegen RTL Z. Volgens haar is 80 procent van het Ryanair-personeel aangesloten bij de bond en gaan die allemaal staken. 

Of er ook dit keer extra piloten worden ingevlogen om de gaten te dichten weet ze niet. Het personeel heeft volgens haar net een e-mail gehad van Ryanair met de vraag of ze van plan zijn mee te doen aan de staking of niet.

Ryanair reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.  

Arbeidsvoorwaarden

Het conflict met Ryanair draait vooral om de arbeidsvoorwaarden die de budgetmaatschappij hanteert. Daarnaast vinden de bonden in alle betrokken landen dat de lokale arbeidswetgeving van kracht moet zijn op de arbeidscontracten.

Nu geldt voor de veertig tot vijftig in Nederland werkzame Ryanair-vliegers de Ierse wetgeving.

Bron • RTL Z