Business

Joop van den Ende casht met verkoop theaterbedrijf

23 augustus 2018 17:25

Joop van den Ende blijft als adviseur betrokken bij 'zijn' theaterbedrijf. Beeld © ANP

De Amerikaanse investeerder Advance Publications wordt de nieuwe eigenaar van Stage Entertainment, het theaterbedrijf van Joop van den Ende. Het bedrijf neemt alle aandelen over van Van den Ende en investeringsmaatschappij CVC Capital Partners.

Dat hebben de betrokken partijen vanmiddag bekendgemaakt, zonder daarbij financiële details te geven. Nederlands bekendste theaterproducent had nog een minderheidsbelang in Stage, nadat hij in 2015 een groot deel van zijn bedrijf verkocht aan CVC. Van den Ende blijft als adviseur betrokken bij het bedrijf.

Geen beursgang

Advance is een grote naam in de mediawereld. Het is onder meer (mede-)eigenaar van Discovery Channel, nieuwswebsite Reddit en Condé Nast. Dat is de uitgever van onder meer Wired, Vogue en Vanity Fair. Ook behoort Advance tot een van de grootste lokale mediabedrijven in de VS.

Met de verkoop is een eventuele beursgang van de baan. Begin dit jaar nog meldde De Telegraaf dat aandeelhouders Joop van den Ende en CVC Capital Partners een beursgang overwogen. Destijds werd het bedrijf gewaardeerd richting de 1 miljard euro.

Nieuwe mijlpaal

Van den Ende spreekt van een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van het bedrijf dat hij in 1998 oprichtte. Hij zegt sterk te geloven in de toekomst van het muziektheater en verwacht dat Advance ervoor zal zorgen dat Stage Entertainment nog vele jaren leidend blijft in deze branche.

Stage Entertainment is actief in meerdere Europese landen, Rusland en de Verenigde Staten, en heeft ook eigen theaters. Musicals als The Lion King, Mamma Mia, Mary Poppins en Anastasia komen uit de koker van het bedrijf waar zo'n 3000 mensen werken. Volgens een woordvoerder van Stage Entertainment verandert er voor hen niets.

Bron • RTL Z