Business

Pretpark te koop: Van der Most zet Wunderland Kalkar in etalage

Suzanne Blotenburg • 08 augustus 2018 12:55 @suusnl

Wunderland Kalkar in Duitsland Beeld © ANP

Hennie van der Most (68) zet zijn Duitse pretpark Wunderland Kalkar in de etalage. Voor een slordige 18 miljoen euro krijgt de koper omgebouwde kerncentrale met hotel, restaurants en evenementenlocatie. De ondernemer vertelde deze zomer al dat zijn veertien bedrijven hem zo langzamerhand wat teveel worden.

Van der Most zegt nooit te stoppen met werken en wil sterven in het harnas dat ondernemerschap heet. Toch worden zijn bedrijven, van bouwmarkt tot staalbouwbedrijf, hem inmiddels wel een beetje veel.

"Ik denk niet dat ik iemand vind die het hele concern in een keer wil overnemen", zei Van der Most daarover in juni nog tegen RTL Z. "Misschien komt er iemand langs die iets wil kopen. Alles is te koop."

Mag ook over vijf jaar

De ondernemer maakt dat nu concreet met de verkoop van pretpark Wunderland Kalkar, vlak over de grens bij Nijmegen. "Als het morgen verkocht wordt is het goed, maar over vijf jaar kan ook", zegt parkdirecteur Han Groot Obbink tegen het Duitse dagblad Rheinische Post. Hij hoopt alle 375 arbeidsplaatsen te behouden met de verkoop. Er zouden zich al enkele geïnteresseerden hebben gemeld.

Van der Most kocht het project in 1995, de bijbehorende kernreactor werd in de jaren 70 gebouwd, maar werd nooit in gebruik genomen. De Nederlandse ondernemer investeerde zo’n 50 miljoen euro in het park met onder meer achtbanen en restaurants.

Miniatuurvoorbeeld

Een draaimolen in de reactor van Wunderland Kalkar. (beeld: ANP)

Nog een nieuw attractiepark

"Van der Most is nu 68 jaar en vraagt zich af wat hij nog wil bereiken in zijn leven", aldus Groot Obbink. De focus ligt op verder bouwen en investeren in nieuwe projecten. Het geld dat vrijkomt met de verkoop moet daarom onder meer gestoken worden in een nieuwe attractie in Rotterdam.

Attractiepark Rotterdam moet dit najaar verrijzen in Rotterdam-Zuid bij de AVR-vuilverbrandingsoven. Maar de begroting hiervoor viel een stuk hoger uit dan gedacht. "Toen ik het kocht, dacht ik aan vijftien miljoen euro", zei de ondernemer tegen RTV Rijnmond. "Maar inmiddels vermoed ik dat de verbouwing zeker 30 miljoen euro gaat kosten."

Moordende concurrentie

Het geld zou ook goed van pas kunnen komen bij de onderdelen van het imperium van Van der Most waar het minder gaat. Eerder zei de ondernemer dat zijn bouwmarkt en staalbouwbedrijf last hebben van 'moordende concurrentie.'

Er moeten onderdelen uit zodat de ondernemer met zijn grote liefde, attracties bedenken en bouwen voor pretparken, verder kan groeien. "Nieuwe dingen opbouwen is mijn lust en mijn leven", zegt Van der Most erover. "Ik heb nog zoveel plannen."

Video Hennie van der Most: 'Ik sterf in het harnas'

Bron • RTL Z