Business

Deze twintigers kozen voor een boerenbestaan: 'Je moet beetje gek zijn'

Frederique Dormaar • 13 juli 2018 11:11 @dormaar

Anke, Bram en Martje (v.l.n.r.) Wismans zijn boer geworden. Beeld © Els Korsten Fotografie

Er is een tekort aan jonge boeren. Prijsdruk en strengere regels maken het beroep minder aantrekkelijk. Maar niet iedereen denkt er zo over. Deze jonge boeren houden van een uitdaging en kiezen vol overtuiging voor een boerenbestaan. "Als mijn koeien stralen, dan straal ik zelf ook."

​Anke Wismans (32) heeft medische psychologie gestudeerd. Haar broer Bram (29) commerciële economie, haar vriend Maarten (33) was ICT-er en haar zus Martje (30) pedagogisch medewerker. Nu zijn ze alle vier boer.

"Onze ouders hebben ons nooit gedwongen om te helpen", vertelt broer Bram, laat staan het bedrijf over te nemen. Maar dat gaat wel gebeuren. Ze runnen samen met hun ouders een melkveebedrijf met een kaasmakerij en een boerderijwinkel in het Brabantse Oosterhout.

Werken met dieren en de natuur

Bram Wismans heeft na zijn studie een tijdje op een kantoor gewerkt en is blij dat hij nu elke dag buiten kan zijn. Anke haalt vooral veel plezier uit het werken met de koeien. Het aantal uren dat ze werken, tellen ze expres niet. "Dat zijn er heel erg veel. Je moet er wel een beetje gek voor zijn", aldus Anke. Zij werkt sinds 2014 voor het boerenbedrijf.

Miniatuurvoorbeeld

Boer Bas Duineveld in zijn stal. (Foto: eigen beeld)

Ook Bas Duineveld (25) is boer. Hij heeft samen met zijn vader en oom een melk- en vleesveebedrijf in Lisse. "Ik werk elke dag met dieren en de natuur. Het is een uitdaging om mijn dieren gezond te krijgen en te houden. Dan presteren ze het beste. Als mijn koeien stralen, dan straal ik zelf ook."

Lees ook: Deze boer kan weer investeren: 'Zingend door de melkstal'

Boer is geen sexy beroep

Hoewel deze jonge boeren enthousiast zijn over hun beroep, is er een groot tekort aan opvolgers. Bijna de helft van alle agrarische bedrijven wordt geleid door een 55-plusser en de meerderheid van deze groep heeft geen opvolger. Door gebrek aan opvolging zijn vorig jaar een kleine 2000 boerenbedrijven opgeheven, zo blijkt uit een sectorrapport van ABN Amro.

Dat jongeren niet staan niet te trappelen om boer te worden, signaleert ook Maarten Leseman van LTO Nederland. "Het is hard werken, zeven dagen in de week en je verdient relatief weinig. Je kunt je voorstellen dat er sexier beroepen zijn."

Miniatuurvoorbeeld

Onder andere een hoge grondprijs is een obstakel voor de nieuwe generatie. Dit speelt vooral bij melkvee- en akkerbouwbedrijven.  

Veehouder of reclamebureau

Ook het imago van boeren helpt niet mee. Duineveld vindt het jammer dat boeren vaak negatief in het nieuws komen. "Wij zijn veehouder en geen reclamebureau." De familie Wismans houdt veel rondleidingen op hun bedrijf. "We willen laten zien met hoeveel liefde en passie wij werken", vertelt Anke.

En dan is er nog de opeenstapeling van regels. "Regels over biodiversiteit, bemesting, veiligheid, open water en nog veel meer. Kortom, het stikt van de regels in Nederland. Dat maakt het beroep er niet aantrekkelijker op", zegt Leseman.

Obstakels en geluk

Duineveld worstelt met de strenge regelgeving, vooral met de ingevoerde fosfaatwet. Hij begrijpt het belang van de wet, maar na vijftien jaar moest zijn bedrijf ineens inkrimpen en dat viel zwaar. "Voor mijn gevoel wordt ons onrecht aangedaan." Hij praat erover met een coach en dat helpt.

Ondanks alle obstakels zijn Anke en Bram blij dat ze gekozen hebben voor het boerenleven. Dat geldt ook voor Duineveld: "Ik ben op mijn plek als boer. Hier word ik echt gelukkig van."

Bron • RTL Z / Frederique Dormaar