Business

'Stel wettelijke norm voor toegestane hoeveelheid suiker in voedsel'

03 juli 2018 06:21

Beeld © ANP

Omdat dezelfde voedingsmiddelen enorm verschillen in de hoeveelheid toegevoegde suiker, krijgen we dagelijks nog steeds onbewust veel te veel suiker binnen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Vandaar dat de overheid moet ingrijpen.

Een fruitdrank die 5,5 keer zoveel suiker bevat als het zelfde fruitsap van een ander merk. Woksaus met 1,5 suikerklontje per fles, terwijl de ander 7 suikerklontjes bevat. De verschillen in suikergehaltes zijn enorm, terwijl de producten vrijwel hetzelfde zijn.

Geen smoesjes meer

Daarmee hebben fabrikanten geen smoesjes meer, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond. "Dat betekent dat ze zich niet meer kunnen verschuilen achter de smaak of achter de houdbaarheid. Want als deze fabrikant toe kan met 6 gram suiker in teriyakisaus, waarom doet de ander er dan 28 gram in?"

Want zo krijgen consumenten onbewust veel meer suiker binnen dan wordt aangeraden.

Niet overlaten aan fabrikanten

Al eerder beloofden fabrikanten te minderen. Maar dat gaat volgens Consumentenbond niet ver genoeg. "Je kunt dit niet overlaten aan de fabrikanten zelf. We vinden echt dat de overheid hier regie in moet nemen en normen moet stellen voor suiker in producten."

De Consumentenbond doet een dringende oproep aan staatssecretaris Blokhuis om met wettelijke suikereisen te komen.

Hoe slecht is suiker echt?

Suiker giftig? Zo erg is het echt niet, zeggen de suikerproducenten. Zij vinden dat het maar eens afgelopen moet zijn met alle negativiteit over hun product. En dat is natuurlijk ook logisch als je er je geld mee verdient.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws