Business

FC Twente dreigt met faillissement als gemeente niet helpt

28 juni 2018 09:19

Enes Unal van FC Twente na afloop vande met 0-2 verloren wedstrijd van Feyenoord. Beeld © ANP

FC Twente dreigt faillissement aan te vragen als de gemeente Enschede niet garant wil staan voor 7 miljoen euro. Dat meldt Tubantia donderdagochtend.

De krant spreekt van een groeiende irritatie binnen de gemeentepolitiek in Enschede over de houding van de voetbalclub. De garantstelling betekent dat de gemeente 7 miljoen euro moet betalen aan schuldeisers van de club, als de club dat niet zelf kan opbrengen.

Krappe deadline

FC Twente geeft de gemeente niet veel tijd om een keuze te maken. FC Twente-directeur Erik Velderman dreigt volgens Tubantia het faillissement per 1 juli aan te vragen. Dat geeft de politici twee werkdagen om te oordelen.

Een woordvoerder van Enschede laat weten dat ze op de hoogte zijn van de nieuwe financiele situatie. Na de vorige lening heeft de gemeente een risicoanalyse laten maken. "Daar zijn wel mogelijke risico's uit gekomen, maar dat er nu drie tegelijkertijd naar voren komen is echt een tegenvaller voor de club", zegt ze. 

FC Twente zelf laat in een schriftelijk statement het volgende weten: "Het moge duidelijk zijn dat er van onze kant geen sprake  is van dreiging richting de politiek. De gesprekken zijn constructief en vinden in goede harmonie plaats. We zullen u hiervan zo goed mogelijk op de hoogte houden. Alles is gericht op een gezonde toekomst van FC Twente, voor de korte, maar zeker voor de lange termijn." 

Wat doet de gemeente nu? 

Verder baalt de gemeente Enschede, die 'nog niet heel lang geleden' op de hoogte is gebracht van de situatie, dat dit nu al op straat ligt. De woordvoerder geeft aan dat de stad 'zorgvuldig in gesprek' is met de club en dat er gekeken wordt wat er gedaan kan worden. Over de datum van 1 juli kan ze niets zeggen en het is ook nog niet duidelijk wanneer er een raads- of collegebesluit komt over de kwestie. 

Het is niet voor het eerst dat FC Twente naar de gemeente kijkt voor hulp. Er loopt al een lening van 17 miljoen en er is een garantstelling van 8,4 miljoen euro. Als de club failliet zou gaan gaat er dus al 25,4 miljoen euro gemeentegeld door het putje.

Bende op de begroting

Tubantia beschrijft een behoorlijke bende bij FC Twente. Na de degradatie van afgelopen seizoen is de club verder in de penarie geraakt. De begroting, vorig seizoen 30 miljoen, is teruggebracht naar 18 miljoen euro.

De club heeft ook nog eens schulden. Er ligt een belastingclaim van 4,4 miljoen en FC Twente moet nog 6,3 miljoen euro betalen aan de spelersagent van Jesus Corona, die in 2015 verkocht werd aan FC Porto. Die bijna 11 miljoen staat wel als reservering op de balans, maar het geld is er niet.

Aandelen verkopen om geld op te halen

Een deel van de oplossing, hoopt de club, zit in het verkopen van 25 procent van de aandelen aan sponsoren. Dat zou zo’n 14 miljoen euro moeten opleveren en daar kan - mogelijk - een elftal van worden samengesteld waarmee gepromoveerd moet worden.

Maar voor sponsoren is het niet zo aantrekkelijk om daarin te investeren: op dit moment is er sprake van verliesfinanciering. Volgens de krant wil een aantal sponsoren best aandelen kopen, maar alleen om spelers mee te kopen, niet om schulden af te lossen bij de belastingdienst of gemeente. 

Drie jaar geleden 

Drie jaar geleden was het ook raak bij FC Twente en Enschede. Er werden dure spelers gekocht terwijl er eigenlijk geen geld was, topsalarissen geboden die niet betaald konden worden en er werd een lening aangegaan met een dubieuze partij. Eindresultaat was dat de gemeente de boel mocht redden door zich garant te stellen voor de hierboven beschreven 25,4 miljoen euro.

Bron • RTL Z