Business

Amerikaanse tiener verdient miljoenen met 'tandvriendelijke' lolly

Suzanne Blotenburg • 26 juni 2018 13:41 @suusnl

Alina Morse, oprichter Zollipops Beeld © Getty Images

De Amerikaanse Alina Morse (13) mocht nauwelijks snoepen van haar ouders. Slecht voor je tanden, vonden zij. Samen met haar tandarts ontwikkelde ze Zollipops: lolly's en zuurtjes gemaakt met zoetstoffen die het glazuur niet zouden aantasten. Inmiddels maakt ze 2 miljoen dollar winst met haar bedrijf.

Zollipops, Zolli Drops en Zaffi Taffy in de smaken aardbei, sinaasappel en ananas zijn nog niet te krijgen in Nederland, maar worden in Amerika onder meer verkocht bij Walmart, Whole Foods en via Amazon. 'Anti-cariës-lolly's' voor tussen de 6 en 17 dollar per zakje, die in de winkels liggen bij de tandenborstelsectie.

Het verhaal van de jonge Alina werd al door diverse Amerikaanse media opgepikt. Ze was pas zeven jaar toen ze op het idee kwam. Geboren uit frustratie, want als kind wil je niets liever dan lekker snoepen. "Waarom maken we geen gezonde lolly, die wel goed is voor mijn tanden?", vroeg ze zich in 2012 af.

Samen met de tandarts

Miniatuurvoorbeeld

In 2014 werden de eerste Zollipops verkocht, Alina en haar familie ontwikkelde het samen met een lokale tandarts. Het duurde ongeveer twee jaar en kostte het gezin zo'n 7500 dollar aan startkapitaal. Dat wordt inmiddels ruimschoots terugverdiend. De jonge onderneemster hoopt van het geld te kunnen studeren. Ook gaat een deel van de omzet naar goede doelen.

Het snoep moest vooral lekker zijn, maar dus ook goed voor je tanden. Het wordt volgens de fabrikanten gemaakt van 'natuurlijke en suikervrije zoetmakers', zoals Xylitol en Erythritol, die beiden in onder meer fruit voorkomen. De smaken en kleuren komen uit planten- en vruchtensappen zoals bietjes en grapefruit.

"De ingrediënten helpen het lichaam om de zuurgraad (ph-waarde) in de mond te neutraliseren", zegt Zollipops. Zo ontstaan er minder snel gaatjes. Want, hoe zuurder, hoe harder het glazuur wordt aangetast, wat snel gebeurt bij het eten van suikerwaar.

Niet in de Schijf van Vijf

Of het ook echt gezond is valt te betwisten. "Snoep en kauwgum staan niet in de Schijf van Vijf", zegt een woordvoerder van het Voedingscentrum. "Het bevat geen voedingsstoffen die bijdragen aan een gezonde voeding. Suikervrij snoep kan wel een betere keuze zijn, want suiker is niet goed voor het gebit. Zoetstoffen leveren ook geen of minder calorieën."

Op de website van Zollipops worden wel ingrediënten, maar geen voedingswaarden vermeld. "Vruchtensap bevat bijvoorbeeld ook suiker. Maar omdat de voedingswaarde er niet bij staat, is niet duidelijk hoeveel erin zit", aldus de woordvoerder.

Suikervrij is niet nieuw

Ook is het zo dat een teveel aan zoetstoffen, in dit geval polyolen genaamd, een laxerend effect kunnen hebben. "Bij meer dan 10 procent moet hiervoor gewaarschuwd worden. Het is niet te zien hoeveel er precies inzit, maar het zijn de eerste drie vermelde ingrediënten, dus dat zal best wel wat zijn."

Het idee van tandvriendelijk snoep is overigens niet nieuw. In Nederland worden producten verkocht met het keurmerk van 'Happy Tooth', zoals Mentos, Fruittella en Smint. Het label is opgezet door een Zwitserse ngo, die het snoep onderwerpt aan een universitaire test om vast te stellen dat het geen gaatjes veroorzaakt. Zollipops heeft het keurmerk nog niet.

Desondanks lijkt het in het snoepminnende Amerika alvast een schot in de roos. Veel ouders zijn fan, getuigen de reacties op Amazon. Al was het maar om hun kroost de 'horror' van een gang naar de tandarts te besparen. "Mijn kinderen zijn dol op lolly's, maar haten tandenpoetsen", aldus een fan.

Bron • RTL Z