Business

'Nederland is het Silicon Valley van de vertical farming'

Frederique Dormaar • 14 juni 2018 10:46 @dormaar

Beeld © GreenTech

Van kassenbouwers tot zaadveredelaars: bedrijven tonen deze week hoe onze voedselvoorziening er in de toekomst uit gaat zien. En Nederland is koploper op dit gebied.

Iedereen die ertoe doet in de tuinbouwsector is deze week aanwezig in de Rai in Amsterdam. Op de internationale tuinbouwbeurs GreenTech, die gisteren begon, zijn de nieuwste technologische snufjes te bewonderen.

Hele grote roze lampen

Opvallend is de grote aandacht voor vertical farming, dat is telen zonder zonlicht, zonder bestrijdingsmiddelen, bijna zonder water, maar mét heel grote roze lampen in een flat. Steeds meer ondernemers zien vertical farming als een serieus alternatief voor de traditionele kas, ziet ook Lambert van Horen, sectorspecialist tuinbouw bij Rabobank.

Het is dan ook druk in het paviljoen dat speciaal is geweid aan vertical farming. Signify, voorheen Philips Lighting, zet vol in op de lampen. Roel Janssen van Signify: "Met het optimale lichtrecept kan een paar gram rucola net zoveel vitamine C bevatten als een kiwi." De bedrijven Ridder en Priva zijn sterk in klimaatmanagement.

Silicon Valley van de vertical farming

Ook aanwezig is John Apesos. De Amerikaan is eigenaar van de eerste commerciële vertical farm in Nederland. Zijn GrowX in Amsterdam-zuidoost levert onder andere aan restaurant Jansz. in het hotel Pulitzer Amsterdam. Het is niet toevallig dat hij met zijn startup in Nederland zit. "Nederland is het Silicon Valley van de vertical farming," verklaart Apesos.

Inderdaad zijn veel topbedrijven onder de tuinbouwtoeleveranciers Nederlands. Dat geldt niet alleen voor vertical farming, maar voor de hele tuinbouwsector. Van kassenbouwers en zaadveredelaars tot bedrijven die de bemesting of belichting doen.

Klimaat en grondprijs

Nederland is een zeer geschikt land voor tuinbouw. Het klimaat is goed en de grondprijs is hoog. Daardoor is extensieve teelt van bijvoorbeeld tarwe en mais minder interessant. Door die hoge grondprijs proberen tuinders zoveel mogelijk omzet per vierkante meter te halen.

"Leveranciers van de tuinbouw zijn meegegroeid met hun klanten," legt Lambert van Horen uit. Ze zijn zich gaan specialiseren en komen steeds met nieuwe ontwikkelingen en die innovaties tonen ze dus deze week op GreenTech.

Schimmels en ongedierte

Een van die innovaties is de Iris Scoutrobot van Metazet-FormFlex. Dit is een robot voor het registreren van ziekten in kassen. Sensoren detecteren schimmels en ongedierte in een heel vroeg stadium.

Een andere nieuwe uitvinding is de stekrobot van Visser Horti Systems. Deze machine automatiseert stekken. De stekjes worden zitten in een biologisch afbreekbare strip. Daardoor kunnen de stekjes met module en al in de grond worden geplant.

 

 

Bron • RTL Z / Frederique Dormaar